Waarom je elk jaar een enquête onder je huurders moet doen
30 augustus 2016 
2 min. leestijd

Waarom je elk jaar een enquête onder je huurders moet doen

Wil je meer inzicht in wat er leeft onder je huurders? Dan raad ik je aan om elk jaar een huurders-enquête onder al je huurders te doen. Onlangs was ik bij een corporatie die al langere tijd elk jaar een enquête houdt onder al haar huurders. Zij ondervinden hier veel voordelen van, waarvan ik enkele met je wil delen in dit artikel.

Weet wat er speelt

Het eerste belangrijke voordeel van een jaarlijkse huurders-enquête is dat je weet wat er speelt.

Natuurlijk heb je ook op andere manieren al contact met je huurders. Vooral als je een kleinere corporatie bent, zit je ook als beleidsmaker dicht bij de huurders. Ook tijdens thema-avonden of via de huurdersorganisatie hoor je het een en ander over wat er onder huurders leeft.

Met een enquête weet je zeker dat je daarnaast ook de mening van ‘stille’ huurders te weten komt. Niet alle huurders zijn actief binnen een huurdersorganisatie of laten van zich horen op inspraak- en thema-avonden. Met een enquête krijg je een veel breder beeld van al je verschillende huurders.

Je komt achter dingen die je anders niet hoort

Een tweede voordeel is dat je dingen hoort die je anders niet hoort. Dit kunnen kleine ergernissen of irritaties van huurders zijn die niet groot genoeg zijn om te melden als klacht of reparatieverzoek, maar wel degelijk leven bij huurders.

Wanneer je huurders de kans geeft om suggesties te doen door middel van een huurders-enquête kun je er nog beter voor zorgen dat je huurders tevreden zijn. En je kunt ook eventuele grotere problemen in de toekomst voorkomen.

Een voorbeeld hiervan is dat de huurders van de eerdergenoemde corporatie via de enquête problemen meldden met vocht in woningen. Dit werd niet gemeld via de reparatielijn omdat het probleem voor de huurders (nog) niet erg genoeg was. Door het houden van de enquête kon de corporatie de vochtproblemen snel verhelpen en zo grotere schade voorkomen.

Versterkt relatie met huurder

Een enquête versterkt de relatie met je huurders doordat je jaarlijks iets van je laat horen. Als je bij een corporatie werkt, heb je vooral contact met de huurders die (willen) verhuizen, klachten hebben, actief hun mening inbrengen of waarmee problemen zijn.

Met de grootste groep van je huurders heb je nauwelijks contact.

Wanneer je met die grote groep meer contact wil hebben, dan is een jaarlijks terugkerende enquête daar een goed middel voor.

Valkuil: alles zelf doen

Een valkuil bij het houden van jaarlijkse enquêtes is om dit als corporatie helemaal zelf te willen doen.

Samenwerking met belanghebbenden, zoals de huurderorganisatie, heeft veel voordelen. Een huurdersorganisatie is bijvoorbeeld niet altijd representatief voor alle huurders die bij jouw corporatie wonen. Door samen met de huurdersorganisatie zo’n enquête te doen, wordt de huurdersorganisatie ook versterkt en krijgen zij input vanuit hun eigen achterban. Zo kan de huurdersorganisatie de huurders breder en beter vertegenwoordigen.

Een andere belanghebbende die je kunt betrekken bij de jaarlijkse enquête is de gemeente. De corporatie van het voorbeeld, bevraagt niet alleen aspecten van de woning, maar ook van de woonomgeving. Daardoor maken bewoners ook hun wensen over de omgeving kenbaar.

Bijvoorbeeld over losliggende trottoirtegels.

De gemeente kan veel nuttige informatie uit de enquête halen. Samenwerking voorkomt overigens ook dat je als corporatie in de valkuil stapt dat je het werk van de gemeente gaat overnemen.

G.van der Laan
Door

G.van der Laan

op 30 Aug 2016

Laat een corporatie in overleg gaan met haar huurdersorganisatie. Zij voeren graag deze enquête uit; staan dichter bij de huurders (hun leden) dan de corporatie

Ritske Dankert
Door

Ritske Dankert

op 31 Aug 2016

Dag G. van der Laan, dank voor je reactie. Als de huurdersorganisatie dat wil doen is dat natuurlijk alleen maar goed!

Jan
Door

Jan

op 19 Mar 2017

Als voorbeelden noemt u kleine irritaties, vochtproblemen in huis en losliggende stoeptegels. Dat is wel de lulligheid ten top. Het wordt tijd dat huurders serieus worden genomen; zij zorgen doorgaans voor ca. 90% van de inkomsten van de corporatie. Hoogste tijd dat zij ook gaan bepalen wat er moet gebeuren. En dan niet over losliggende stoeptegels, maar over de hoogte van de huur, sloop, renovatie, nieuwbouw, over het onderhoud, over de bedrijfslasten etc.

Ritske Dankert
Door

Ritske Dankert

op 16 May 2017

Dag Jan, je kunt het ook andersom benaderen. Waarom zou een huurder een woningcorporatie en gemeente nog serieus nemen wanneer deze organisaties niet in staat zijn snel relatief kleine problemen op te lossen? Dat huurders, gemeente en corporatie elkaar serieus moeten nemen is een open deur (waar ik het overigens van harte mee eens ben).

Reactie plaatsen

Nieuw: Cheatsheet Huurbeleid 2023

Nooit meer zoeken naar de juiste getallen: download nu gratis de Cheatsheet Huurbeleid 2023. Met alle actuele cijfers handig op een rij.

Cheatsheet Huurbeleid 2023