De overeenkomst tussen een speeltuin en kaders voor asset management
Asset Management
Ritske Dankert
Asset Management
08/16/2016
1 min
2

De overeenkomst tussen een speeltuin en kaders voor asset management

08/16/2016
1 min
2

Wat heeft een speeltuin te maken met heldere kaders voor asset management? Dat lees je in dit artikel.

Download het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.

Asset management gaat over de beslissingen die je als corporatie maakt op complexniveau. Wanneer je dit goed hebt ingericht, kan de assetmanager zelf beslissingen nemen over doorexploiteren, verkopen etc. Hier zijn echter wel heldere kaders voor nodig.

Een hek om asset management?

Onlangs werd ik door iemand gewezen op een onderzoek over het gebruik van speeltuinen. Daarbij werd een speeltuin zonder hek vergeleken met een speeltuin mét hek. In de speeltuin zonder duidelijk hek maakten kinderen vooral gebruik van de speeltoestellen in het midden van de speeltuin. Nadat om deze speeltuin een hek werd gezet, maakten de kinderen ineens gebruik van alle speeltoestellen.

Moraal van het verhaal?

Door een duidelijk hek om de speeltuin te zetten voelden de kinderen zich vrijer om volop van de hele speeltuin gebruik te maken.

En zo werkt het ook met asset management.

Een assetmanager die met heldere kaders op pad gestuurd wordt kan betere beslissingen nemen en is sneller bereid daar ook de volle verantwoordelijkheid voor te nemen.

Download het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.

Heldere kaders ontwikkelen met portefeuillesturing

Een belangrijke taak van de portefeuillesturing is om deze heldere kaders te ontwikkelen. Wanneer je deze hebt gesteld vanuit het portefeuillemanagement, weet je waar je als corporatie naartoe wilt. Bijvoorbeeld met het aantal eengezinswoningen, of met je huurprijsklassen.

Binnen die heldere kaders wordt het voor een assetmanager mogelijk om de beste besluiten op complexniveau te nemen.

Deelportefeuilles

Wanneer je meerdere assetmanagers hebt kun je door middel van sturen op deelportefeuilles elke assetmanager zijn eigen ‘speeltuin’ geven.

Met sturen op deelportefeuilles geef je de heldere kaders op portefeuilleniveau verder invulling per deelportefeuille. Bijvoorbeeld: hoeveel goedkope woningen wil je handhaven in het gebied van assetmanager Wim, en hoeveel in het gebied van assetmanager Karin?

Download het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.

Reacties
Categorieën