Vastgoedsturing als input voor de meerjarenbegroting
Vastgoedsturing
Ritske Dankert
Vastgoedsturing
04/23/2019
2 min
0

Vastgoedsturing als input voor de meerjarenbegroting

04/23/2019
2 min
0

Het bedenken van mooie plannen voor je portefeuille- en asset management is een belangrijke taak. Maar, zorgen dat deze plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden is misschien nog wel een crucialer onderdeel. Je wilt immers graag dat je vastgoedsturing meer is dan alleen een papieren tijger.

Hoe zorg je ervoor dat de plannen uit je portefeuille- en asset management, ook daadwerkelijk terugkomen in de meerjarenbegroting zodat je je ze daarna ook kunt uitvoeren?

Download hier ons e-boek ‘Vastgoedsturing: 7 praktische tips voor woningcorporaties’

Zet de plannen voor je vastgoedsturing op een rijtje

Allereerst is het belangrijk goed op een rijtje te hebben wat je plannen zijn.

Maak daarom elk jaar vóórdat er een meerjarenbegroting en -investeringsplan wordt gemaakt, een opsomming van wat er de komende jaren moet gebeuren, hoeveel geld dat gaat kosten en wanneer dat geld gaat kosten.

Een eerste stap is dus om alle plannen uit je portefeuille- en asset management, op zowel complexniveau als voor nieuwbouw, acquisities en flankerend beleid, op een rijtje te zetten.

Een stap verder dan je portefeuilleplan: transformatieopgave en beleidslabels

Zo’n notitie waarin je voor de komende 5 à 10 jaar alle projecten en investeringen op een rij zet, gaat een stap verder dan je portefeuilleplan, je transformatieopgave en je beleidslabels.

Het is een diepgaandere uitwerking van wat er precies moet gebeuren en hoeveel geld dat gaat kosten. 

Om te zorgen dat je de juiste kengetallen gebruikt, heb je waarschijnlijk input nodig van de financiële afdeling. Zorg er daarbij voor dat je er als beleidsmaker grip houdt en sturing geeft aan het proces. Zo weet je zeker dat alles wat binnen jouw beleid is vastgelegd ook echt in de begroting terecht komt.

Download hier ons e-boek ‘Vastgoedsturing: 7 praktische tips voor woningcorporaties’

Financieel en maatschappelijk rendement

Je kunt ook nog iets extra’s doen.

Je kunt namelijk zowel het financiële als het maatschappelijke rendement van je investeringen in kaart brengen. Dit is niet noodzakelijk om te zorgen dat je plannen in de begroting of investeringsplanning komen, maar is wel van belang om de discussie daaromheen te voeden.

Met deze extra stap breng je dus je investeringsbedrag en het bijbehorende verwachte financiële en maatschappelijke rendement in kaart. 

Dit heb je natuurlijk al op hoofdlijnen gedaan in je portefeuilleplan en iets concreter op het niveau van asset management. Toch is het slim om dit op projectniveau nog concreter te maken.

Dat maakt dat je beter in staat bent de discussie te voeren over welke projecten eerder uitgevoerd moeten worden, welke projecten bij nader inzien toch niet zo’n goed idee zijn en welke projecten het grootste maatschappelijke rendement opleveren.

Download hier ons e-boek ‘Vastgoedsturing: 7 praktische tips voor woningcorporaties’

Handmatig of toch met behulp van software?

Je kunt ervoor kiezen om de bovenstaande stappen handmatig te doen. Als kleine corporatie kan dit een optie zijn, maar voor grote corporaties is dit onbegonnen werk.

Wat ik wel aanraad, is om alles in het begin op hoofdlijnen op papier uit te werken. Zo krijg je goed inzicht in wat er eigenlijk gebeurt op het moment dat je je portefeuilleplan en asset management gaat vertalen naar een meerjarenbegroting.

Daarna is het raadzaam om zo snel mogelijk verder te gaan met een softwareprogramma dat hiervoor geschikt is.

Er bestaan een aantal handige softwarepakketten, die ervoor zorgen dat je als beleidsmaker zelf aan de knoppen zit en kunt bepalen waar het geld naar toe gaat. Op die manier ben en blijf je leading als beleidsmaker, en krijgt de financiële afdeling meer de rol van controleur en verwerker van de informatie.

Houd grip op de uitvoering

Als je vastgoedsturing eenmaal in je begroting zit, ben je nog niet klaar.

Daarna zul je moeten gaan monitoren of de begroting ook echt uitgevoerd wordt en of het geld aan de juiste projecten wordt besteed. Kortom: zorg ervoor dat je als beleidsmaker ook grip houdt op de uitvoering.

Download hier ons e-boek ‘Vastgoedsturing: 7 praktische tips voor woningcorporaties’

Reacties
Categorieën