Huurmatiging helpt betaalbaarheid niet
01 maart 2019 
1 min. leestijd

Huurmatiging helpt betaalbaarheid niet

Veel corporaties hebben in de afgelopen jaren de (verhoging van) de huren gematigd. Vaak vanuit de wens om de betaalbaarheid te bevorderen. Corporaties deden dat soms op basis van hun eigen overweging, soms na aandringen van een huurdersorganisatie.

De betaalbaarheid van het wonen lijkt door de gematigde huurverhogingen toegenomen te zijn. Het aantal woningen tot de aftoppingsgrens neemt – na een sterke daling – vanaf 2014 zelfs weer toe.

Toch is betaalbaarheid niet altijd gediend met huurmatiging (alleen).​

​​Een gematigd huurbeleid kost de corporaties behoorlijk wat investeringsruimte. Veel corporaties kunnen hun huren dan ook maar zeer beperkt matigen.

En voor een individueel huishouden dat met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen is huurmatiging een druppel op de gloeiende plaat. Huurders die een iets hogere huur makkelijk hadden kunnen betalen merken de matiging niet eens op.

Een andere kijk op betaalbaarheid is dus noodzakelijk.

Hoe kun je strategischer met je inzet op betaalbaarheid omgaan als corporatie? Welke maatregelen maken echt impact? En hoe doe je dat als corporatie samen met anderen? Dat staat centraal tijdens het seminar Betaalbaarheid van het Wonen op 2 april 2020.

Sprekers vanuit verschillende organisaties laten zien welke impact betaalbaarheid voor de doelgroep, hoe je met beperkte financiële inzet een maximaal resultaat bereikt en welke maatregelen je samen je lokale partners nog meer kunt nemen om betaalbaarheidsproblemen te voorkomen.

Ik spreek je graag op 2 april 2020. Alle informatie over het seminar vind je op: https://corporatiestrateeg.nl/seminar-betaalbaarheid/.

Reactie plaatsen

Meer artikelen en interviews

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan om elke twee weken onze meest actuele artikelen en interviews over strategie en beleid bij corporaties te ontvangen.

Gratis artikelen ontvangen