Huurmatiging helpt betaalbaarheid niet
arrow_drop_up arrow_drop_down
1 maart 2019 

Huurmatiging helpt betaalbaarheid niet

Veel corporaties hebben in de afgelopen jaren de (verhoging van) de huren gematigd. Vaak vanuit de wens om de betaalbaarheid te bevorderen. Corporaties deden dat soms op basis van hun eigen overweging, soms na aandringen van een huurdersorganisatie.

De betaalbaarheid van het wonen lijkt door de gematigde huurverhogingen toegenomen te zijn. Het aantal woningen tot de aftoppingsgrens neemt – na een sterke daling – vanaf 2014 zelfs weer toe.

Toch is betaalbaarheid niet altijd gediend met huurmatiging (alleen).​

​​Een gematigd huurbeleid kost de corporaties behoorlijk wat investeringsruimte. Veel corporaties kunnen hun huren dan ook maar zeer beperkt matigen.

En voor een individueel huishouden dat met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen is huurmatiging een druppel op de gloeiende plaat. Huurders die een iets hogere huur makkelijk hadden kunnen betalen merken de matiging niet eens op.

Een andere kijk op betaalbaarheid is dus noodzakelijk.

Hoe kun je strategischer met je inzet op betaalbaarheid omgaan als corporatie? Welke maatregelen maken echt impact? En hoe doe je dat als corporatie samen met anderen? Dat staat centraal tijdens het seminar Betaalbaarheid van het Wonen op 17 april.

Sprekers vanuit onder meer de TU Delft, Nibud, Vidomes en Companen laten zien welke impact betaalbaarheid voor de doelgroep, hoe je met beperkte financiële inzet een maximaal resultaat bereikt en welke maatregelen je samen je lokale partners nog meer kunt nemen om betaalbaarheidsproblemen te voorkomen.

Ik spreek je graag op 17 april. Alle informatie over het seminar vind je op: https://corporatiestrateeg.nl/seminar-betaalbaarheid/.

Download hier gratis al mijn e-boeken over corporatiebeleid

Reactie plaatsen

Cookies