strategische visie op leefbaarheid & sociaal beheer
Leefbaarheid
Ritske Dankert
Leefbaarheid
05/09/2023
1 min
0

Wat is je strategische visie op leefbaarheid & sociaal beheer?

05/09/2023
1 min
0

Onlangs sprak ik twee corporaties die bezig waren met een nieuw type visiedocument. In dat document leggen ze vast wat hun kijk is op leefbaarheid en sociaal beheer. Deze visie zou eigenlijk een volwaardige derde pijler van je corporatiebeleid moeten zijn, naast je financiële sturing en je portefeuilleplan.  


Veruit de meeste corporaties hebben naast hun ondernemingsplan (of koersplan) ook hun financiële sturing en een portefeuilleplan op papier gezet. 

Daarnaast is er vaak een waaier aan beleidsstukken op het gebied van leefbaarheid en sociaal beheer te vinden. Denk bijvoorbeeld aan beleid over de dienstverlening, wijkvisies, ZAV-beleid en participatiebeleid.  

De verbindende visie mist

Wat er vaak mist, is het verbindende beleidsstuk tussen het ondernemingsplan en die waaier aan beleidsdocumenten op het terrein van leefbaarheid en sociaal beheer. Wat mist is met andere woorden: een overkoepelend visiestuk over de maatschappelijke taak van de corporatie, als uitwerking van het ondernemingsplan. 

Dit visiestuk is in feite de derde pijler, naast je financiële sturing en je portefeuilleplan. Het is wellicht zelfs je belangrijkste visiestuk, na je ondernemingsplan. 

Een visie op leefbaarheid en sociaal beheer heeft namelijk ook invloed op je financiële sturing en je portefeuilleplan. Want een deel van de doelen die je maatschappelijk wilt halen, bereik je door in je portefeuillestrategie en je financiële sturing aanpassingen te doen.

Toch hebben veel corporaties hun visie op leefbaarheid en sociaal beheer nog niet op deze manier op papier gezet. 

Begin bij de maatschappelijke opgave

De opgave voor corporaties is om in eerste plaats niet vanuit vastgoed of financiën te kijken, maar vanuit de mens en de maatschappelijke opgave die je hebt. 

Door een strategische visie op leefbaarheid en sociaal beheer te ontwikkelen, heb je meteen een goed kader voor de waaier aan onderliggend beleid. Dat voorkomt ook dat je steeds weer dezelfde discussies voert.


Categorieën