Zo kun je vandaag nog starten met Asset Management
Asset Management
Ritske Dankert
Asset Management
12/20/2016
2 min
0

Zo kun je vandaag nog starten met Asset Management

12/20/2016
2 min
0

Veel corporaties zien het belang van asset management en denken er dan ook over na om er ‘iets’ mee te doen. Een valkuil daarbij is om het als een groot project te zien dat in één keer ingevoerd moet worden.

Wie dat doet ontmoet vaker weerstand en er is een grote kans op mislukking. Beter is het om te beginnen met kleine stappen. In dit artikel daarom een praktische handleiding om vandaag nog eenvoudig en kleinschalig te starten.

Download het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.

Asset management in de cultuur nestelen

De eerste belangrijk stap: zorg ervoor dat je beetje-bij-beetje asset management opneemt in de cultuur van jouw corporatie.

Asset management kan voor collega’s binnen jouw corporatie een beetje bedreigend aanvoelen.

Collega’s zijn mogelijk bang hun zeggenschap over complexen te verliezen.

Wanneer je rustig begint met enkele onderdelen (in plaats van er een groot project van te maken), zul je zien dat asset management kan nestelen in de cultuur.

Op deze manier wordt asset management minder bedreigend. Zo zie je sneller resultaat. En daardoor zullen je collega’s dan weer meer waardering krijgen voor het asset management.

Zien waar de gaten vallen

Vandaag starten met asset management heeft nog een voordeel. Je ziet snel waar de gaten vallen.

Hoe dan ook zul je als je met asset management begint, altijd dingen tegenkomen die je niet had verwacht. De data over complexen blijkt bijvoorbeeld vaak niet te kloppen. Data blijkt onduidelijk of onvoldoende concreet te zijn.

Door ‘gewoon’ met onderdelen te beginnen kom je onvolkomenheden sneller op het spoor en kun je er ook iets aan doen.

Download het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.

Asset Management Sneltoets

Wat je gemakkelijk kunt maken (letterlijk in een dagdeel), is een sneltoets. Dit is niets meer of minder dan een korte checklist met items waaraan je elk (project-)voorstel dat gaat over de exploitatie, vernieuwing, afstoting of aankoop van vastgoed toetst.

In deze sneltoets neem je je belangrijkste maatschappelijke doelen op. Deze haal je uit het ondernemingsplan of het jaarplan. Wanneer dit nog niet zo duidelijk is, heb je in ieder geval het begin van de discussie over de belangrijkste maatschappelijke thema’s.

Daarnaast kijk je naar welke financiële rendementen je wil behalen. En hoe je kunt voldoen aan de rendementseisen uit het investeringsstatuut.

Rolbeschrijving van de asset manager

Als laatste kun je vandaag al een rolbeschrijving maken voor de rol van asset manager binnen jouw corporatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de vorm van een profielschets of een vacaturetekst.

Misschien heb je zelfs al een idee of een collega binnen de corporatie die rol van asset manager kan vervullen. Of kom je er op basis van de rolbeschrijving achter dat je toch iemand van buiten wilt aantrekken.

Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg hebt geholpen om echt vandaag (of anders zodra je ergens 2 of 3 uur kunt vrijmaken) met asset management te beginnen.

Wil je nog meer weten over assetmanagement? Download dan ook het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.

Reacties
Categorieën