Koppel wijkplannen aan portefeuille- en assetmanagement
Asset Management
Ritske Dankert
Asset Management
10/08/2024
2 min
0

Koppel wijkplannen aan portefeuille- en assetmanagement

10/08/2024
2 min
0

In een wijkplan staat de analyse van wat er in een wijk aan de hand is, een visie op hoe dit gebied zich zou moeten ontwikkelen (met eventueel een eindbeeld) en de plannen en acties die hierbij horen.

Het is verstandig om je wijkplannen met deze drie ingrediënten te koppelen aan je portefeuille- en assetmanagement. Slechts 27 procent van de corporaties die deze zomer meededen aan ons onderzoek blijkt dit daadwerkelijk te doen.

Wil je ook aan de slag met wijkplannen bij jouw corporatie? Bekijk dan ook de tweedaagse training Wijkplannen Maken.


Wijkplannen voor sociaal beheer

Meer dan de helft van de corporaties heeft überhaupt geen wijkplannen en een klein deel heeft zijn wijkplannen alleen maar toegespitst op het sociaal beheer. Dat is uiteraard belangrijk; een wijkplan kan ertoe leiden dat je sommige dingen qua sociaal beheer net even anders of meer gaat doen. 

Maar de grootste bijdrage die je als corporatie kunt leveren aan een wijk, zit in je vastgoed. Het is dus verstandig om daarnaar te kijken als je een wijk vooruit wilt helpen op het gebied van bijvoorbeeld leefbaarheid of verduurzaming. En dus kijk je dan ook naar je portefeuille- en assetmanagement. 

Samenspel vastgoed en beheer

Als je echt integraal naar een wijk wilt kijken, dan kijk je dus zowel naar je vastgoed als naar je sociaal beheer. Het gaat om dat samenspel.

Hoe sluit een wijkplan bijvoorbeeld aan op je portefeuillestrategie?

Als het goed is heb je in de portefeuillestrategie een aantal doelen opgenomen op portefeuilleniveau: hoe snel wil je verduurzamen, hoeveel woningen wil je bijbouwen? Hoe ga je verschuivingen teweegbrengen tussen verschillende woningtypen en huurklassen?

Vervolgens kijk je in je wijkplan welke accenten je in die specifieke wijk kunt zetten om een bijdrage te leveren aan je portefeuilledoelstellingen. En misschien kom je tot de conclusie dat je er in deze wijk juist van af moet wijken.

Omdat het nu eenmaal niet anders kan of omdat dat gewoon beter is voor de wijk. Dit kun je allemaal onderbouwd in een wijkplan vastleggen.

Optelsom complexen en projecten

Daarnaast wil je vanuit vastgoed naar de optelsom van complexen en nieuwbouwprojecten in een wijk kijken: wat draagt dit alles in samenhang bij aan de wijk?

Wil je bijvoorbeeld meer diversiteit in je huurdersbestand realiseren, dan kun je bij vernieuwing of de sloop-nieuwbouw van complexen een ander type woningen aanbieden.

Het is goed mogelijk dat je tot andere plannen voor een bepaald complex komt als je dit in samenhang bekijkt met de andere complexen in de wijk.

Vanuit het complex kan het misschien heel logisch lijken om zaken een-op-een te vervangen of bijvoorbeeld de muren beter te isoleren.  Maar als je naar de hele wijk kijkt en rekening houdt met wat er op andere plekken wel of juist niet mogelijk is, dan kom je voor dat ene complex misschien tot andere beslissingen.

Vastgoedstrategie beïnvloedt sociaal beheer

En ten slotte, plannen met je vastgoed betekenen misschien ook wel iets voor je sociaal beheer. Bijvoorbeeld omdat je een andere doelgroep binnenhaalt.

Kortom, vastgoed en sociaal beheer kunnen op allerlei manieren aan elkaar raken. Dat pleit dus voor een samenhangend verhaal voor een wijk. 

Het zou wat mij betreft dus goed zijn als die 27 procent uit het begin van dit artikel de komende tijd flink groeit.

Heb je een grotendeels aaneengesloten werkgebied en een substantieel bezit in een wijk? Dan is het heel zinvol om wijkplannen te maken en die te koppelen aan je portefeuille- en assetmanagement. 

Wil je aan de slag met wijkplannen bij jouw corporatie? Bekijk dan ook de tweedaagse training Wijkplannen Maken.


Reacties
Categorieën