De assetmanager in het hart van je investeringsbeslissingen
Asset Management
Ritske Dankert
Asset Management
08/27/2024
2 min
0

De assetmanager in het hart van je investeringsbeslissingen

08/27/2024
2 min
0

De ontwikkeling van assetmanagement bij corporaties gaat de goede kant op, maar wat mij betreft nog wel wat te langzaam. In dit artikel geef ik je een tip hoe je die ontwikkeling bij jouw corporatie kunt versnellen.

Als assetmanager ben je bezig met het maken van complexbeleid; je analyseert de prestaties van complexen. Maar ik zie dat veel corporaties het lastig vinden om de assetmanager een centrale rol te geven in de integrale afweging: wat moet er met complexen en investeringsprojecten gebeuren? En dat is zonde.

 


De assetmanager in de lead

Dat kun je snel en makkelijk oplossen. Je komt als assetmanager dan meteen in het centrum van de investeringsbeslissingen te staan, waardoor je vanzelf de behoefte krijgt om dit verder uit te bouwen en te onderbouwen.

Zodat je uiteindelijk al je investeringsbeslissingen en de exploitatie van de bestaande complexen integraal bekijkt en dit allemaal op elkaar in laat grijpen.

Hoe kom je daar? Dat is eigenlijk heel simpel.

Pas je investeringsstatuut aan en zorg dat de assetmanager in de eerste twee fasen van nieuwe investeringsprojecten de leiding krijgt. Dat is dus ook degene die de stukken naar een MT of een DT brengt om projecten op te starten.

De assetmanager leidt dus de initiatief- en definitiefase, waarin bepaald wordt wat er precies in die projecten moet gebeuren: welk woningtype ga je bouwen, welke huurprijzen, voor welke doelgroep, etc.

Verbinding tussen nieuwe en bestaande voorraad

In vervolgfasen (het voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en de realisatie) is de assetmanager op de achtergrond nog steeds betrokken is.

Zo kan de assetmanager de verbinding leggen tussen het portefeuilleplan, de bestaande complexen én nieuwbouw.

Aan het begin zal het nog even wennen zijn, maar als je de assetmanager deze rol geeft, dan komt diegene meteen in het hart te staan van de grote, belangrijke beslissingen over de investeringen die in de voorraad plaatsvinden.

Met deze werkwijze kun je als assetmanager pas echt invulling geven aan het portefeuilleplan. De doelen uit dat plan kun je immers vaak maar gedeeltelijk met de bestaande woningen realiseren. Je hebt ook nieuwbouw en andere investeringen nodig.

Professionalisering portefeuille- en assetmanagement

Een bijvangst van deze werkwijze is dat het belang van een goed portefeuilleplan en een helder investeringsstatuut ook meteen veel duidelijker wordt. Je rekent de assetmanager immers af op het behalen van deze doelen 

Het wordt dan makkelijker om iedereen te doordringen van het belang van een goed portefeuilleplan. Bovendien heb je zo niet bij elk investeringsvoorstel weer dezelfde discussie; die heb je dan namelijk al in het kader van portefeuilleplan gevoerd.

Als je de assetmanager een leidende rol geeft bij de eerste fasen van nieuwe investeringen, ontstaat een versnelling van de professionalisering van de hele keten van portefeuille- en assetmanagement.

Hoe staat jouw corporatie ervoor?

Misschien denk je nu: dit doen we eigenlijk al op deze manier. Ik raad je dan toch aan om hier nog eens scherp naar te kijken.

In de initiatieffase bepaal je waarom je met een project van start gaat en of je dat überhaupt gaat doen. Is de assetmanager daar echt in de lead? En ook als je bepaalt wát je precies gaat doen?

Heeft de assetmanager daar ook de middelen voor, binnen het portefeuilleplan en de financiële en andere kaders die van toepassing zijn? Zit de assetmanager ook in de ontwerp- en realisatiefase op het vinkentouw, om te kijken of alles echt zijn beslag krijgt in de ontwerpen en realisatie van projecten?

Ik denk dat dit je gaat helpen om te versnellen met de professionalisering van portefeuille- en assetmanagement. En het zou natuurlijk mooi zijn als jouw corporatie daarin een voorloper kan zijn.


Reacties
Categorieën