Asset Management
Ritske Dankert
Asset Management
07/19/2022
2 min
0

Geen assetmanager te vinden. Wat nu?

07/19/2022
2 min
0

Kun je ook geen nieuwe assetmanager vinden? Ik hoor dat steeds vaker van corporaties. 

Dat komt natuurlijk mede door het personeelstekort, dat in allerlei sectoren aan de orde van de dag is. Maar: ook omdat potentiële assetmanagers elders meer kunnen verdienen. Bovendien is het een functie waarbij je vaak zoekt naar het schaap met de 5 poten.

En schapen met 5 poten, die zie je niet vaak.

Toch is er een oplossing om anders te kijken naar de functie van assetmanager en om deze op een andere manier in te vullen bij jouw corporatie.

Vraag niet om ervaring als assetmanager

Veel corporaties zoeken naar iemand die al ervaring heeft met asset management. Dat is lastig, ook al omdat het een relatief nieuwe functie is in de corporatiesector

Zoek daarom eens naar iemand zonder ervaring met assetmanagement, maar wél met de juiste vaardigheden.

Welke vaardigheden heb je dan nodig als assetmanager?

Ten eerste is het vaardig omgaan met data een belangrijk onderdeel van assetmanagement.

Daarnaast moet je als assetmanager op tactisch niveau beleid kunnen maken – dus op complexniveau strategieën formuleren.

En misschien wel de belangrijkste vaardigheid van de assetmanager is om als opdrachtgever binnen de corporatie de strategieën op complexniveau uit te dragen. Richting projectleiders, de afdeling Wonen en anderen die in de uitvoering iets met die complexstrategieën moeten. Zo geeft een assetmanager dus ook sturing aan de uitvoering van de gemaakte keuzes.

Het is lastig om die drie verschillende vaardigheden in één persoon te vinden.

Daarom moet je niet alleen de switch maken van zoeken naar ervaring naar zoeken naar vaardigheden. Je zult wellicht ook niet één, maar meerdere personen moeten zoeken om alle benodigde vaardigheden in huis te halen.

Vind de oplossing binnen je eigen organisatie

Een ander oplossing is om eens te kijken naar de vaardigheden die je als corporatie al in huis hebt, maar nog onvoldoende benut.

Kijk bijvoorbeeld eens naar mensen binnen je corporatie die goed zijn met data. Vaak kun je de data-analyse neerleggen bij iemand die niet per se inhoudelijk met assetmanagement bezig is. 

En misschien heb je ook al mensen in huis die gewend zijn om tactisch beleid te schrijven en te onderbouwen. Ook die medewerkers kunnen een onderdeel van het assetmanagement invullen.

Dan ontbreekt alleen nog de opdrachtgeversrol. Dat is bij veel corporaties het meest heikele punt als het gaat om assetmanagement. Ook bij de invulling van deze rol geldt: dit hoeft niet iemand te zijn die ervaring heeft met assetmanagement. De inhoudelijke kennis over assetmanagement ontwikkel je in de praktijk verder met behulp van trainingen en uitwisseling met andere corporaties.

Het belangrijkste is dat je iemand aanneemt die snel leert en de juiste vaardigheden bezit.

Als je zo zoekt, weet ik zeker dat je je nieuwe asset manager snel gevonden hebt.

Training & intervisie 

Met training en intervisie kun je – ook zonder ervaring – snel de ins en outs van assetmanagement leren en ontwikkelen. Daarbij kun je natuurlijk gebruik maken van het aanbod van De Corporatiestrateeg. Volg bijvoorbeeld de leergang Portefeuille- en Assetmanagement. Of sluit je aan bij de werkgroep Assetmanagement.

Reacties
Categorieën