Wat is de streefhuur?

De streefhuur is de huur die woningcorporaties aan (nieuwe) huurders vragen. Corporaties voeren een eigen beleid om de door hen gehanteerde streefhuur te bepalen.

Streefhuur als afgeleide van de maximaal redelijke huur

De streefhuur is meestal een afgeleide van de maximaal redelijk huur van een huurwoning. Door middel van het woningwaarderingsstelsel wordt een puntenaantal toegekend aan een sociale huurwoning. Vervolgens komt er op basis van dit puntenaantal een maximaal redelijke huur tot stand. Woningcorporaties vragen echter lang niet altijd deze maximale huur aan hun huurders.

Streefhuurpercentage

Iedere corporatie stelt in haar eigen huurbeleid vaak een streefhuurpercentage vast. Dit is het percentage van de maximaal redelijke huur, dat daadwerkelijk gevraagd wordt aan de huurders van de woning.

Het landelijke gemiddelde van dit streefhuurpercentage ligt op ongeveer 70% procent van het maximum (bron: Aedes.nl). Daarbij zijn er grote verschillen tussen corporaties. In de grote steden ligt de streefhuur vaak dichter bij de maximaal redelijk huur. Op het platteland buiten de Randstad ligt de streefhuur meestal lager. Dit komt overigens gedeeltelijk doordat de woningen op het platteland vaak groter zijn en daarom een hogere maximale huurprijs hebben.

Waarom corporaties om minder huur vragen dan de maximaal redelijke huurprijs

Redenen voor woningcorporaties om minder huur te vragen dan de maximaal redelijke huurprijs kunnen zijn. Bijvoorbeeld:

  • De kwaliteit van de woningen.
  • De betaalbaarheid voor de huurders.
  • Het aantal woningen dat de corporatie conform de regels van passend toewijzen bereikbaar wil houden voor huishoudens met een huurtoeslaginkomen.
  • Het aantal woningen dat de corporatie beschikbaar wil maken voor jongeren tot 23 jaar: deze woningen moeten een huur onder de kwaliteitskortingsgrens hebben.
  • Voorkomen dat woningen van het Daeb naar het niet-Deab segment gaan.