Wat is scheefwonen?

Scheefwonen is een situatie waarbij het inkomen van een huurder niet past bij de huurprijs van de woning. Er zijn twee vormen van scheefwonen te onderscheiden: goedkope scheefheid en dure scheefheid.
Alle belangrijke cijfers voor je huurbeleid op een rij (PDF).

Van goedkope scheefheid is sprake wanneer huishoudens met een midden of hoog inkomen in een sociale huurwoning (tot de liberaliseringsgrens) wonen. Goedkope scheefheid leidt tot minder beschikbare goedkope woningen voor de doelgroep. In 2015 was het aandeel goedkope scheefwoners 18% (bron: rijksoverheid.nl).
Van dure scheefheid is sprake wanneer huishoudens met een inkomen tot de huurtoeslaggrens een woning huren met een huurprijs boven de aftoppingsgrens. Dit kan betaalbaarheidsproblemen opleveren, met in sommige gevallen huurachterstanden tot gevolg. Ook wordt aan deze huurders volgens de Rijksoverheid onnodig veel huurtoeslag uitbetaald. Dure scheefheid komt evenveel voor als goedkope scheefheid: 18% van de huurders met een sociale huurwoning hebben een te dure woning voor hun inkomen.
Alle belangrijke cijfers voor je huurbeleid op een rij (PDF).

In het landelijke WoON onderzoek zijn in 2012 en 2015 de volgende aantallen dure en goedkope scheefwoners naar voren gekomenBron: Rapport Wonen in Beweging.
Alle belangrijke cijfers voor je huurbeleid op een rij (PDF).
Reactie plaatsen