Heb je voor het professioneel inrichten van assetmanagement een nieuwe medewerker nodig? Iemand die zich fulltime bezighoudt met assetmanagement? En waar moet je op letten wanneer je een bestaande medewerker de rol van assetmanager geeft? In dit artikel behandel ik een aantal overwegingen bij deze vraag.
Download het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.
Assetmanager is een generalist
Om eerst maar de vraag uit de inleiding te beantwoorden: Je kunt ervoor kiezen om specifiek iemand aan te nemen voor de functie van assetmanager. Maar het is ook goed werkbaar om het assetmanagement als rol bij een bestaande medewerker te leggen.
Het belangrijkste is dat je kiest voor een generalist. Een assetmanager kijkt namelijk naar de financiële kant van de woningen én de technische kant én de bewonerskant. Al deze invalshoeken worden door de assetmanager bij elkaar gebracht.
Dat betekent dat een assetmanager een echte generalist moet zijn (of specialist op drie onderdelen, dat mag ook :-))
Als je een echte generalist wilt kan het slim zijn om voor het assetmanagement een nieuwe functie in te richten.
Assetmanager als rol binnen de bestaande organisatie
Maar wat als je geen mogelijkheid hebt om een extra medewerker aan te nemen? Dan kun je het assetmanagement ook als rol aan een bestaande medewerker toebedelen. Houdt hierbij wel in het achterhoofd dat je iemand nodig hebt met een generalistische kijk.
Projectleiders als assetmanager
Een voorbeeld van een pragmatische oplossing is van een middelgrote corporatie die twee projectleiders de rol van assetmanager heeft gegeven. Beide medewerkers zijn in de ene helft van het werkgebied projectleider en in de andere helft van het werkgebied assetmanager. Zo houden ze elkaar scherp bij de uitvoering van hun werk.
De projectleiders uit het voorbeeld hebben een achtergrond in de bouwkunde. Ze houden zich al jarenlang bezig met groot onderhoud, nieuwbouwprojecten en dergelijke. Om dan goed alle invalshoeken van het assetmanagement bij elkaar te kunnen brengen is het belangrijk om deze medewerkers bij te scholen op het gebied van financiën, verhuur en wensen van bewoners.
Download het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.
Gebiedsregisseurs in de rol van assetmanager
Een tweede voorbeeld is een corporatie waar al gebiedsregisseurs werkten. Net als een assetmanager keken deze medewerkers al op tactisch niveau naar een deel van het werkgebied. Hierbij lag de focus wel vooral op woningmarktontwikkelingen en leefbaarheid.
Binnen deze corporatie hebben de gebiedsregisseurs de rol van assetmanager op zich genomen. Gezien de achtergrond van deze medewerkers in woningmarktontwikkelingen en leefbaarheid is het in dit voorbeeld vooral van belang om voldoende financiële en technische kennis toe te voegen voor een integraal assetmanagement.
Beleidsmedewerker als assetmanager
Een ander voorbeeld is dat een stafmedewerker, een beleidsmedewerker deze rol op zich neemt.
Van een stafmedewerker mag je verwachten dat die sowieso al het integrale overzicht heeft over de verschillende afdelingen (en daarmee van de verschillende aspecten van het assetmanagement).
Een aandachtspunt is dan wel de vraag of een beleidsmedewerker voldoende diep in de organisatie zit om op tactisch niveau naar de woningvoorraad te kunnen kijken. Een goede assetmanager moet immers veel praktische kennis hebben over de woningen, de locatie, de bewoners en de bijbehorende financiën.
Lees meer over Assetmanagement in het e-boek Asset Management: essentie en snelstart.