Wat is het woningwaarderingsstelsel? (WWS)
Het woningwaarderingsstelsel (WWS) wordt ook wel het puntensysteem genoemd. Een systeem dat de kwaliteit van een huurwoning in punten weergeeft om zo vervolgens een redelijke huurprijs vast te stellen. De prijs die iedere punt waard is wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de Rijksoverheid.
In het woningwaarderingsstelstel worden aan verschillende onderdelen van een woning punten toegekend. Deze onderdelen zijn:
- Oppervlakte van de vertrekken (woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer)
- Oppervlakte van de overige ruimten (bijkeuken, berging, zolder, garage, etc.)
- Verwarming (per vertrek en overige ruimtes)
- Energieprestatie volgens de Energie-index
- Keuken (lengte van aanrecht)
- Sanitair (aanwezigheid van toilet, wastafel, douche of bad)
- Woonvoorziening voor gehandicapten
- Privé-buitenruimten (tuin en balkon)
- Berekening van de punten over de WOZ-waarde
- Renovatie (Bij een investering van boven de €000 is het investeringsbedrag punten waard.)
- Bijzondere voorzieningen (Deze extra punten gelden alleen voor zorgwoningen. De punten van de hiervoor benoemde onderdelen tel je bij elkaar op en daar neem je 35% van, dit is het aantal punten voor bijzondere voorzieningen.)
Schaarstepunten
Tot 2015 kende het woningwaarderingstelsel schaarstepunten: 15 of 25 punten die werden toegerekend aan woningen in een gebied met een woningtekort. Deze schaarstepunten zijn in 2015 geschrapt. Daarvoor in de plaats heeft de WOZ-waarde sindsdien een grotere invloed op het aantal punten.
Maximaal redelijke huur volgens het woningwaarderingsstelsel
De maximaal redelijke huur geldt alleen voor sociale huurwoningen. Dit zijn alle woningen met een maximale huurprijs van € 710,68 of minder (voor corporaties: de Daeb-woningen). Komt de maximaal redelijke huur volgens het puntensysteem hoger uit, dan is de verhuurder hier niet aan gebonden. De verhuurder kan er in dat geval voor kiezen een hoger huurbedrag te vragen. Bij corporaties geldt dat voor de Niet-Daeb woningen.