Als beleidsmedewerker solliciteren doe je vaak niet alleen. Om op te vallen tussen je concurrenten zul je je moeten onderscheiden. Maar hoe doe je dat als je alle adviezen over een goed curriculum vitae en een goede sollicitatiebrief al hebt opgevolgd?
Bij de supermarkt of bij de marktkoopman weten ze hoe je extra kunt opvallen. Door een plakje kaas te laten proeven wordt de kans een stuk groter dat jij een stuk kaas van ze koopt.
Dit principe kun je als beleidsmedewerker ook toepassen: door het schrijven van een mini-beleidsmemo over een onderwerp dat bij de vacature past.
Om te voorkomen dat je veel te veel tijd kwijt bent met het schrijven van zo’n voorproefje kun je de volgende stappen volgen.
Stap 1: Maak het onderwerp klein
Door het onderwerp waarover je gaat schrijven klein te houden vergroot je de kans dat je ook iets zinnigs kunt zeggen. Iets wat de organisatie waar je solliciteert nog niet weet en waar nieuwe inzichten uit komen.
Een voorbeeld: in plaats van het hele sportbeleid te herschrijven kun je beter een mini-beleidsmemo schrijven over nut en noodzaak van een nieuwe sporthal in plaats X.
Zo heb je een klein beleidsthema, waar je in ongeveer twee A4’tjes een notitie over kan schrijven. Kies een onderwerp wat bij de vacature past. Je kunt zelfs even bellen met de contactpersoon om te vragen met welk onderwerp je in de functie als eerste aan de slag zou moeten.
Stap 2: Zoek naar cijfers op internet
Een tweede stap is om op internet op zoek te gaan naar cijfers met betrekking tot jouw onderwerp. Deze kun je bijvoorbeeld via CBS Statline, brancheorganisaties of in onderzoeksrapporten over jouw beleidsthema vinden.
Voorkom dat je verzuipt in alle interessante cijfers en onderzoeken door snel te scannen naar de meest in het oog springende feiten. Filter hier de drie of vier belangrijkste onderdelen uit, en schrijf die puntsgewijs op.
Stap 3: interview betrokkenen
De derde stap is om enkele betrokkenen kort te interviewen. Schrijf je jouw beleidsnotitie over sportbeleid? Dan zou je bijvoorbeeld mensen kunnen interviewen die bij een sportvereniging actief zijn of in de betreffende stad sporten.
Maar ook mensen die professioneel met het beleid bezig zijn kun je een paar vragen voorleggen. Wanneer je ongeveer twee mensen maximaal drie vragen stelt, krijg je snel een aardig beeld van hoe mensen over het onderwerp denken. Doe daar verslag van.
Stap 4: Maak een mini-beleidsmemo
Het maken van een beleidsnotitie doe je op maximaal 2 A4’tjes. Volg hierbij een vast stramien waarbij je de volgende vragen beantwoordt:
- Wat is het beleidsprobleem? (het kleine beleidsonderwerp uit stap 1)
- Welke gegevens zijn erover bekend? (de cijfers die je gevonden hebt in stap 2)
- Wat vinden betrokkenen? (volgens de interviews uit stap 3)
- Wat is je eigen conclusie of advies? (zo laat je je analytisch vermogen zien)
Formuleer bescheiden
Het is belangrijk om aan de organisatie waar je solliciteert te laten zien dat je begrijpt dat je een beleidsprobleem vaak niet in een paar A4tjes kan omschrijven. Als eindconclusie zou je daarom een aantal aanbevelingen kunnen doen om enkele kansrijke maatregelen verder te onderzoeken.
Formuleer jouw mini-beleidsmemo dus met enige terughoudendheid zodat je ruimte laat voor verder onderzoek of andere inzichten.
Stap 5: Zet een inhoudelijk titel boven je notitie
De vijfde stap is om een inhoudelijke titel boven je memo te plaatsen. Een inhoudelijke titel zoals ‘Sporthal toevoegen in plaats X’ geeft meer informatie dan de standaardtitel ‘Sporthalbeleid plaats X’.
Stap 6: voeg jouw voorproefje bij je sollicitatiebrief
Voeg tot slot jouw mini-beleidsmemo bij je sollicitatiebrief en je curriculum vitae. In je sollicitatiebrief kun je verwijzen naar de mini-beleidsmemo, waarbij je duidelijk maakt dat je je graag verder verdiept in het betreffende onderwerp.
Met je mini-beleidsmemo zul je jezelf onderscheiden van jouw concurrenten. Grote kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Meer sollicitatietips voor je sollicitatie bij een woningcorporatie lees je hier.