In 3 stappen een beter cv maken als beleidsmedewerker
Organisatieontwikkeling
Ritske Dankert
Organisatieontwikkeling
12/08/2015
1 min
0

In 3 stappen een beter cv maken als beleidsmedewerker

12/08/2015
1 min
0

Het komt nog veel voor dat mensen een standaard CV hebben en dat nauwelijks aanpassen aan de functie waar ze op solliciteren. Toch is het belangrijk om dit wel te doen.

In dit artikel wil ik een tip met je delen waarmee jouw curriculum vitae relevanter kan maken, zodat je vaker wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Stap 1: maak een curriculum vitae van 10 pagina’s

De eerste stap is om een heel lang curriculum vitae te maken. Stel jezelf tot doel om 10 tot 15 A4-tjes vol te schrijven. Beschrijf hierbij alle kleine dingen die je in jouw loopbaan hebt gedaan.

Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een werkbezoek aan een burgerinitiatief, het geven van een presentatie voor de gemeenteraad of een dagje meelopen met de uitvoerders van je beleid.

Het maakt hierbij dus niet uit of een bezigheid heel lang of kort heeft geduurd. Ook activiteiten van een kwartier kunnen immers relevant zijn voor jouw volgende baan.

Stap 2: maak je cv specifiek voor de vacature

Wanneer je een vacature hebt gevonden is het zaak om nogmaals door je curriculum vitae te lopen, met de vacature in de hand. Vul je lange curriculum vitae eerst nog verder aan met voorbeelden die bij het profiel en de eisen uit de vacature passen.

Bij elke nieuwe vacature zul je steeds weer nieuwe, relevante aanvullingen vinden om gevraagde kennis of vaardigheden mee te onderbouwen. Naast het verder aanvullen van je curriculum vitae is het belangrijk om dezelfde woorden te gebruiken als in de vacature.

Dus heb jij een beleidsrapport geschreven, en vraagt de vacature om kennis van het schrijven van beleidsmemo’s? Pas dan je woordkeuze aan de vacaturetekst aan.

Stap 3: Laat weg wat niet (echt) relevant is

Als laatste stap is het belangrijk om je curriculum vitae weer kleiner te maken. Schrap hierbij alles wat niet (echt) relevant is. Wees hier vrij rigoureus in, een sollicitatiecommissie krijgt immers veel cv’s te zien en zal ze om die reden vaker globaal scannen dan helemaal doorlezen.

De kans bestaat dan dat ze jouw relevante ervaring over het hoofd zien als je ook allemaal minder relevante onderwerpen in je cv hebt opgenomen.

Uitnodiging voor het sollicitatiegesprek

Door deze sollicitatietip uit te voeren heb je voor elke vacature een heel relevant curriculum vitae, met hele duidelijke en praktische voorbeelden van wat je kan en kent. Zo heb je jouw kans vergroot om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Wil je nog meer kans maken om uitgenodigd te worden op gesprek? Lees dan mijn sollicitatietips voor gevorderden.

Reacties
Categorieën