Maak je eigen woonzorgvisie (als corporatie)
Wonen en Zorg
Ritske Dankert
Wonen en Zorg
07/16/2024
2 min
0

Maak je eigen woonzorgvisie (als corporatie)

07/16/2024
2 min
0

Veel gemeenten hebben een woonzorgvisie. Als corporatie wil je graag een rol spelen in de totstandkoming hiervan. Daarnaast is het aan te raden om ook je eigen woonzorgvisie te ontwikkelen. Je wilt immers niet alleen meedenken met de gemeente, maar ook een eigen visie hebben op wonen en zorg.


Een gedeelde analyse

Zorg daarbij dat je eerst samen met collega-corporaties, zorginstellingen en gemeenten een gezamenlijk beeld hebt van de opgave in jouw regio. Een gedeelde analyse, waarbij je het liefst ook samen onderzoek doet, leidt tot gedeelde conclusies.  

Vervolgens kun je daar je visie op bouwen. In eerste instantie is dit iets dat je zelf wilt doen: wat is onze rol als corporatie en wat wil ik wel en niet oppakken? Natuurlijk voer je daar ook het gesprek over met andere organisaties: collega-corporaties, zorginstellingen, gemeenten. Misschien wil je zelfs wel sparren met corporaties buiten je regio die in een vergelijkbare situatie zitten.  

Zorg in je reguliere woningen

Daarna bepaal je welke rol je zelf zou willen pakken. Kijk daarbij naar verschillende onderdelen.  

Allereerst naar je reguliere vastgoed: in hoeverre kan ik faciliteren dat mensen thuis bepaalde hulpmiddelen kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld als huurders ouder worden of als ze een handicap hebben. Hoe faciliteer je dat er thuiszorg in reguliere woningen kan worden geboden?  

Daarnaast kun je je reguliere vastgoed ook inzetten voor meer specifieke zorg. Bijvoorbeeld doordat een zorgaanbieder corporatiewoningen bij jou huurt om beschermd wonen aan te bieden. Zij kunnen daar dan cliënten in huisvesten die intensievere begeleiding nodig hebben dan thuiszorg.  

Zorgvastgoed

Als derde categorie denk je na over specifiek zorgvastgoed. Het gaat in dit geval om veel verschillende doelgroepen en om vele gradaties van bouwkundige aanpassingen. Als die aanpassingen beperkt zijn, kun je die woningen later relatief makkelijk ook weer als regulier vastgoed gebruiken.  

Soms is dat echter wat ingewikkelder en zijn er bijvoorbeeld specifieke faciliteiten in het vastgoed opgenomen. Zowel in de woonruimtes als in gezamenlijke ruimtes, of ruimtes die een zorgpartij als uitvalsbasis gebruikt.  

Wat doen anderen in jouw gebied?

Je bepaalt als corporatie zelf je rol hierin, maar wel in relatie tot de behoefte in je werkgebied. Wat zijn je mogelijkheden, zowel financieel als qua capaciteit? Wat is het risico dat je hierin zou willen en kunnen lopen?  

En natuurlijk let je ook op wat collega-corporaties doen. Misschien zijn er corporaties in jouw werkgebied gespecialiseerd in een bepaald onderdeel van wonen en zorg. Bovendien zijn er misschien ook nog zorgpartijen die zelf (deels) in hun huisvesting kunnen voorzien.  

Hier hou je allemaal rekening mee bij het bepalen van je eigen rol.  


Neem je woonzorgvisie op in je portefeuilleplan

Dan nog één bonustip. Je eigen woonzorgvisie hoeft natuurlijk niet een apart document te zijn waarvoor je een apart traject moet doorlopen.  

Je visie op wonen en zorg heeft uiteraard raakvlakken met andere keuzes die je op het gebied van vastgoed maakt. Dus als je een beetje pragmatisch bent, dan maak je dit bijvoorbeeld een onderdeel van je portefeuilleplan.  

Zo zorg je ervoor dat je binnen dat plan ook echt nadenkt over het deel van je woningvoorraad waar wonen en zorg wordt gecombineerd. En dat je een goed onderscheid maakt tussen wat je in reguliere woningen doet en wat je met je zorgvastgoed doet.  

Zo creëer je niet allerlei extra werk, maar denk je wel goed na over hoe je als corporatie omgaat met wonen en zorg. Zowel in de nabije toekomst als op de wat langere termijn. 

Reacties
Categorieën