Cyclisch ontwikkelen van je strategie
Beleid schrijven
Ritske Dankert
Beleid schrijven
10/22/2019
2 min
0

Cyclisch ontwikkelen van je strategie

10/22/2019
2 min
0

Alles heeft met alles te maken. Een waarheid als een koe, maar het is ook een valkuil. Veel corporaties lopen met deze benadering vast als ze bezig zijn met strategievorming. Ik zie beleidsmakers dan teveel inzoomen en zo blijf je hangen in de analysefase.

Bij dat inzoomen kom je namelijk weer nieuwe onderwerpen tegen, die ook allemaal een relatie hebben met het oorspronkelijke onderwerp. Vervolgens ga je daar dan ook weer induiken.

En voordat je het weet, wordt het allemaal nogal overweldigend.

Je procesgang blijft dan hangen in die analysefase, waardoor je geen heldere besluiten neemt. Die staan vervolgens een soepele implementatie in de weg, want de mensen die het moeten uitvoeren hebben eigenlijk geen idee wat er nou precies besloten is, wat de richting is en hoe ze daar moeten komen.

Lees ook mijn 17 tips om overtuigend beleid te schrijven (PDF)

De impasse doorbreken

Er is een simpele manier om deze impasse te doorbreken: teken een routekaart voor jezelf en maak elke stap in het proces zo eenvoudig mogelijk. Die stappen zijn onderdeel van een cyclus.

Je begint met analyseren, daar trek je een aantal conclusies uit, daarop baseer je je besluiten en vervolgens zorg je voor een soepele implementatie. Daarna ga je dat proces evalueren en dan is de cyclus rond en begin je weer opnieuw met je analyse.

Of je nou met huurbeleid, met verduurzamen of met asset management bezig bent, zorg dat je die cyclus zo klein, kort en simpel mogelijk houdt.

Stel dat je een portefeuilleplan maakt, beperk jezelf dan in eerste instantie in het aantal onderwerpen. Concentreer je bijvoorbeeld op de betaalbaarheid van de huren en verduurzaming.

Dat zijn over het algemeen de twee belangrijkste onderwerpen, die bovendien de meeste impact hebben op je financiële situatie en het behoud of de ontwikkeling van je vastgoed.

Lees ook mijn 17 tips om overtuigend beleid te schrijven (PDF)

Neem meteen je eerste besluiten

Bepaal voor elk van deze twee onderwerpen welke informatie het belangrijkst is in de analyse. Per onderdeel heb je misschien drie of vier punten waar je meer over wilt weten.

Over het inkomen van je huurders bijvoorbeeld, of wat je actuele huren en je streefhuren zijn. Beperk je daartoe en neem meteen je eerste besluiten.

Je kunt op basis van deze eerste gegevens bijvoorbeeld beslissen of er meer of minder betaalbare woningen nodig zijn. Aan die eerste besluiten koppel je vervolgens een implementatietraject: hoe gaan we dit uitvoeren en wat levert dat op?

Ik ben ervan overtuigd dat je met deze aanpak je portefeuilleplan in een of twee weken af kunt hebben.

Je hebt dan een basisplan met als grote voordeel dat je de hele cyclus al een keer hebt doorlopen.

En dan begint de magic.

Je maakt deze cirkel telkens opnieuw: analyseren, besluiten, implementeren en evalueren.

Elke keer als je de cyclus doorloopt voeg je iets toe, diep je iets uit of actualiseer je een onderdeel. En elke keer als je dat doet, wordt je plan een stukje beter en uitgebreider.

Terug naar de eenvoud

Met cyclisch ontwikkelen voorkom je dat je vastloopt in je analysefase. Je maakt bovendien een integraal proces van beleidsvorming en uitvoering: wat in de praktijk anders uitpakt, pas je meteen weer aan in de volgende cyclus.

Alles heeft met alles te maken. De kunst is om zaken weer terug te brengen tot de eenvoud.

Ga met een of twee onderwerpen aan de slag en maak je plan door het cyclisch te ontwikkelen elke dag een beetje completer.

Lees ook mijn 17 tips om overtuigend beleid te schrijven (PDF)

Reacties
Categorieën