Corporaties: stop met hoge werkdruk
Time management
Ritske Dankert
Time management
01/03/2023
2 min
0

Corporaties: stop met hoge werkdruk

01/03/2023
2 min
0

Als ik met corporatiemedewerkers spreek blijkt dat veel van hen op dit moment flinke werkdruk ervaren. Er staan op veel plaatsen vacatures open en ondertussen zijn er zijn veel nieuwe opgaven op het gebied van leefbaarheid, verduurzaming en nieuwbouw. Bovendien zijn organisaties nog altijd hard op zoek naar nieuwe werkwijzen na de coronaperiode.

Herken je dit? 

Dan moet je het boek Stop! Stopstrategie voor organisaties van Marije van den Berg absoluut lezen.

Timemanagement is niet de oplossing

Als je onder druk staat is de reflex vaak om aan timemanagement te gaan doen. En daar is niets mis mee: het is goed als je je taken kunt managen en zo voor jezelf kunt zorgen, dat je voldoende energie hebt om productief bezig te zijn. 

Maar timemanagement is niet altijd de volledige oplossing.

Ik hoorde onlangs het verhaal van een corporatiemedewerker die werkte in zo’n organisatie waar veel werkdruk is. De directeur zag dat dan en mailde naar iedereen in de organisatie: zorg goed voor jezelf. 

Het is natuurlijk goed dat de bestuurder daaraan denkt. 

Maar neemt die bestuurder vervolgens ook een besluit over wat je als corporatie niet meer doet als het allemaal te veel wordt? Met andere woorden: waar ga je mee stoppen om de werkdruk structureel te verlagen?

 Goed stoppen doe je in 5 stappen

Daar komt het boek Stop! van Marije van den Berg om de boek kijken. In het boek wordt ingegaan op hoe je op een goede manier kunt stoppen met dingen die niets (meer) opleveren. Of zoals auteur Marije van den Berg het zegt: hoe je dode paarden feestelijk kunt begraven.

In het boek laat Van den Berg zien aan welke signalen je kunt herkennen dat je beter met iets kunt stoppen. Dat je sommige dingen niet goed aan je huurders kunt uitleggen, dat is bijvoorbeeld zo’n signaal.

 Van den Berg gaat ook in op de vraag waarom stoppen zo lastig is. Een van de redenen is bijvoorbeeld dat iemand in de organisatie per se wil dat de status quo gehandhaafd wordt. Het is dan lastig om degene te zijn die er wel mee wil stoppen - en dus het ‘feestje’ te verpesten.

 Maar hoe stop je dan op een goede manier? Van den Berg neemt je aan de hand. In 5 stappen stop je op een goede manier met de dingen die niet werken maar wel tijd, geld en energie kosten. Stoppen doe je niet stiekem, maar juist gecontroleerd en op basis van bewuste keuzes.

Maak ruimte voor levende paarden

De kern van het boek: dode paarden moet je feestelijk begraven. Wat mij betreft mag je daar nog verder in gaan. Levende paarden ga je niet begraven, maar als je er te veel van hebt is het wel verstandig om er een paar weg te doen. Je kunt immers beter 1 ding helemaal doen dan vele dingen half.

Mijn oproep: ga het boek lezen! En als je daar geen tijd voor hebt: geef het cadeau aan je leidinggevende.

Bestel het boek bij Managementboek via deze link, en laat me weten waarmee je bent gestopt. Ik ben benieuwd.

Reacties
Categorieën