GPR Gebouw
GPR Gebouw is een digitaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Het meetinstrument is geschikt voor zowel woning- en utiliteitsbouw. De afkorting GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn. De methode is in 1995 ontwikkeld door de Gemeente Tilburg, in samenwerking met W/E adviseurs. Sindsdien zijn er verschillende versies verschenen en is de software met behulp van diverse partijen uitgebreid en verbeterd. (Bron: GPR Software)
De GPR score
GPR Gebouw brengt de duurzaamheid van gebouwen in kaart door middel van rapportcijfers op basis van vijf thema’s. Deze thema’s zijn energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Per thema krijgt een gebouw een waardering op een schaal van 1 tot 10. De totale GPR score wordt vervolgens vertaald naar een kwaliteitslabel. Met behulp van dit label krijgt het gebouw één tot vijf sterren. Het niveau Bouwbesluit staat gelijk aan één ster. (Bron: Aantoonbaar Duurzaam Bouwen)
Het GPR Gebouw meetinstrument is geschikt voor corporaties, overheden (met name gemeenten), projectontwikkelaars, architecten, adviseurs en onderwijsinstellingen (Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).