Protest van omwonenden? Vijf tips!
Woningmarkt en meer
Ritske Dankert
Woningmarkt en meer
03/25/2025
2 min
0

Protest van omwonenden? Vijf tips!

03/25/2025
2 min
0

Het is één van de belangrijke beren op de weg bij nieuwbouw, verduurzaming, sloopnieuwbouw of andere projecten: omwonenden die dwarsliggen.

Het begint misschien met een mailtje met de boodschap ‘we zijn het er niet mee eens’ en het kan eindigen bij de Hoge Raad.

Het kan hoe dan ook voor veel vertraging zorgen, en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt als corporatie een aantal dingen doen om het effect hiervan te dempen.

Ik geef je vijf tips.


Tip 1: pas je plan aan

Je eerste reactie op een protest is misschien ‘ah nee, daar hebben we er weer eentje’. Maar het kan natuurlijk dat een omwonende een punt heeft (ja echt, dat kan). Dan is het simpelweg een kwestie van je plan daarop aanpassen. 

Dit pleit ervoor om omwonenden – net als andere belanghebbenden – vroeg in het proces te betrekken, zodat je nog de ruimte hebt om je plannen aan te passen.  

Maar zelfs als je je definitieve ontwerp al af hebt, duw je plan er dan niet koste wat het kost doorheen. Als iemand een punt heeft, dan wordt je plan daar alleen maar beter van. Bovendien is de kans dan natuurlijk veel groter dat iemand doorprocedeert tot aan de Hoge Raad.

Tip 2: organiseer tegengeluid

Vind je niet dat omwonenden een punt hebben, zorg dan voor een tegengeluid. Zoek daarbij niet alleen de formele kanalen op, maar maak ook gebruik van de informele kanalen. Als een bewonersgroep de pers opzoekt, is er geen enkele reden om als corporatie niet hetzelfde te doen. Er vanuit gaande dat je overtuigd bent van je argumenten.

En steun hierbij ook je eigen bewoners, die bijvoorbeeld graag willen dat een verduurzamingsproject doorgaat. Of woningzoekenden, die bij jou op de wachtlijst staan. Help ze om hun geluid te laten horen.

Dat kan op allerlei manieren, maar zorg er in ieder geval voor dat er geen eenzijdig geluid gaat richting lokale media, de gemeenteraad of andere partijen.

Tip 3: anticipeer op procedures

Doe wat je kunt om procedures te versnellen. Zorg dat je kennis over de procedures in huis hebt, dat je je onderzoeken op tijd hebt gedaan en anticipeer op mogelijke vragen tijdens het vergunningsproces. 

Neem niet eerst drie weken om met je handen in het haar te zitten, dan drie weken om na te denken en dan nog eens drie weken om antwoord te geven. Anticipeer en doe alles wat je kunt om het proces te versnellen. 

Tip 4: maak de impact zichtbaar

Laat op het niveau van je werkgebied zien wat de impact is van dit soort protesten. Welk effect heeft het op de wachtlijsten? Of op de leefbaarheid in wijken en buurten? Laat in een bredere context zien waar dit toe kan leiden.

Voorkom het beeld van omwonenden die als Calimero’s tegen de grote instituties strijden. Laat zien dat je als corporatie goede dingen probeert te doen en dat omwonenden niet altijd gelijk hebben.

Tip 5: vraag hulp

Vraag hulp. Bijvoorbeeld aan de gemeente, om te gaan staan voor dit project. Of aan de landelijke overheid om procedures te versnellen. Zelfs als omwonenden geen goede argumenten hebben, kunnen procedures heel lang duren.

Ik zou er het liefst bij de overheid voor willen pleiten dat wanneer het overduidelijk is dat omwonenden geen goed punt hebben, er veel sneller een streep door een protest gaat.

Hoe langer mensen aan het procederen zijn, hoe meer ze overtuigd raken van hun eigen gelijk. En dat zorgt ook weer voor meer frustratie als ze uiteindelijk toch ongelijk krijgen. En als die frustratie breder leeft onder mensen, dan kan dat je ook weer bij volgende projecten in de weg gaan zitten.


Wees realistisch

Deze vijf tips zullen niet alles oplossen, maar ze kunnen je zeker helpen. En wees verder realistisch. Je kunt er nou eenmaal niet vanuit gaan dat alles wat je indient bij een gemeente binnen de kortste keren met een akkoord terugkomt.

Doe wat je kunt om processen te versnellen en blijf ondertussen vooral doorwerken aan mooie projecten.

Categorieën