De beste beleidsmakers zitten in een luie stoel
Beleid schrijven
Ritske Dankert
Beleid schrijven
09/28/2021
1 min
0

De beste beleidsmakers zitten in een luie stoel

09/28/2021
1 min
0

Onlangs gaf ik een training over beleid maken en schrijven, en hadden we het over de verschillende rollen die je als beleidsmaker bij een corporatie hebt.

Het ene moment ben je bezig met het analyseren van data en overleg je met interne en externe belanghebbenden over beleidskeuzes. Het andere moment moet je keuzes maken, deze opschrijven en op een heldere manier onderbouwen.

Dat vergt niet alleen verschillende kwaliteiten van jou als beleidsmaker. Het vraagt ook dat je je werkplek aanpast aan datgene wat je op dat moment aan het doen bent.

Lees ook het e-book 17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid.

Het beste beleid ontstaat niet achter de computer

Wanneer je data analyseert is het fijn om achter een bureau te zitten. Bij voorkeur met twee grote schermen erop, zodat je alle informatie overzichtelijk naast elkaar kunt zetten. 

En met mensen in gesprek gaan doe je het liefste in een prettige omgeving waarin iedereen zich vrij voelt om open te spreken over wat ze graag in het beleid willen terugzien.

Maar als je beleid gaat schrijven is het juist heel goed om niet meteen achter de computer te gaan zitten typen.

Ga eens eerst in een luie stoel zitten met een notitieboek. Of geef je hoofd de ruimte om tijdens het sporten of lange boswandeling je beleid te overdenken. Zo krijg je beter op een rijtje te krijgen wat de hoofdpunten van je beleid zijn, wat de belangrijkste keuzes zijn, en welke keuzes jij daarin wilt maken.

Welke werkplek past daar voor jou het beste bij?

Lees ook het e-book 17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid.

Werk je alleen als je achter je computer zit?

Het kan moeilijk zijn om niet achter de computer te zitten en het dan toch nog als werk te zien. Dat was in ieder geval de ervaring van de deelnemers tijdens de training waar we dit gesprek voerden.

Mijn ervaring is dat het juist heel waardevol kan zijn om eerst rustig na te denken over je beleid, nadat je alle analyses gedaan hebt en met de juiste belanghebbenden gesproken hebt. Of je dat nu in je luie stoel doet, tijdens het sporten of onder de douche.

Ga pas daarna achter de computer zitten schrijven. Inmiddels heb je dan veel betere ideeën gekregen. Je hebt veel scherper welke structuur je wilt hanteren en wat je keuzes zijn.

Zie de tijd die je niet achter de computer zit ook echt als werktijd. Het voelt misschien niet echt als werken, maar het is juist heel belangrijk om te doen. Want je beleid wordt er stukken beter door.

Lees ook het e-book 17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid.

Reacties
Categorieën