Zomerfietstocht langs het woningbezit
15 mei 2013 
1 min. leestijd

Zomerfietstocht langs het woningbezit

In de zomer is het stil op kantoor. Ook bij corporaties. Toch is er juist nu werk aan de winkel. Voor corporatiemedewerkers is de zomer het ideale moment om hun woningvoorraad eens van wat dichterbij te bekijken.

Cijfers voor strategisch voorraadbeleid

Het hele jaar ben je als corporatiemedewerker met huurprijzen, reparatieverzoeken of leefbaarheidsscores in de weer. Wie strategisch voorraadbeleid maakt brengt een deel van zijn tijd door met het maken van tabellen over oppervlaktes, bewonerstevredenheid en woonduur. Op die manier leer je het woningbezit natuurlijk goed kennen. En samen met foto’s uit de eigen cartotheek en Google Streetview kom je vaak al een heel eind.

Wijken, woningen en bewoners

Cijfers zijn dus belangrijk, maar bij het ontwikkelen van strategisch voorraadbeleid gaat er niets boven zelf ervaren kennis van wijken, woningen en bewoners. Meerdere beleidsmedewerkers hebben mij het afgelopen jaar opgebiecht dat zij zich bij indiensttreding hadden voorgenomen alle complexen zelf eens te bezoeken, maar dat daar in de hectiek van het werk niets van is gekomen.

Met de fiets erop uit

De zomer is natuurlijk hét moment om eens met een paar collega’s op de fiets te stappen en alsnog langs de complexen te fietsen. Door het ‘technische’ weer is niet alleen prettig om te fietsen, maar het geeft ook de gelegenheid om op straat eens een praatje met een bewoner te maken. Misschien mag je zelfs wel even binnen kijken. De kennis die je daarbij opdoet zal onmisbaar blijken bij de volgende herziening van het strategisch voorraadbeleid.

Actualiseren van het voorraadbeleid

Er is nog een tweede reden om er juist in de zomer op uit te trekken langs het corporatiebezit. De beleidslabels van het strategisch voorraadbeleid hebben hun jaarlijkse onderhoud nodig. Zeker in tijden waarin veel in beweging is, moet je nu eenmaal voortdurend bekijken of het beleid voor de wijken en woningen nog actueel is. En wie dat in de zomer op orde maakt is nog net op tijd om ook de begroting voor volgend jaar hierop af te stemmen.

Reactie plaatsen

Meer artikelen en interviews

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan om elke twee weken onze meest actuele artikelen en interviews over strategie en beleid bij corporaties te ontvangen.

Gratis artikelen ontvangen