Zomerfietstocht langs het woningbezit
Asset Management
Ritske Dankert
Asset Management
06/08/2022
1 min
0

Zomerfietstocht langs het woningbezit

06/08/2022
1 min
0

In de zomer is het stil op kantoor. Ook bij corporaties. Toch is er juist nu werk aan de winkel. Voor corporatiemedewerkers is de zomer het ideale moment om hun woningvoorraad eens van wat dichterbij te bekijken.

Cijfers voor assetmanagement

Het hele jaar ben je als assetmanager met huurprijzen, reparatieverzoeken of leefbaarheidsscores in de weer. Wie complexplannen maakt brengt een deel van zijn tijd door met het maken van tabellen over oppervlaktes, bewonerstevredenheid en woonduur. Op die manier leer je het woningbezit natuurlijk goed kennen. En samen met foto’s uit de eigen cartotheek en Google Streetview kom je vaak al een heel eind.

Wijken, woningen en bewoners

Cijfers zijn dus belangrijk, maar bij het ontwikkelen complexstrategieën gaat er niets boven zelf ervaren kennis van wijken, woningen en bewoners. Meerdere assetmanagers hebben mij de afgelopen jaren opgebiecht dat zij zich bij indiensttreding hadden voorgenomen alle complexen zelf eens te bezoeken, maar dat daar in de hectiek van het werk niets van is gekomen.

Met de fiets erop uit

De zomer is natuurlijk hét moment om eens met een paar collega’s op de fiets te stappen en alsnog langs de complexen te fietsen. Door het ‘technische’ weer is niet alleen prettig om te fietsen, maar het geeft ook de gelegenheid om op straat eens een praatje met een bewoner te maken. Misschien mag je zelfs wel even binnen kijken. De kennis die je daarbij opdoet zal onmisbaar blijken bij de volgende herziening van je complexplannen.

Actualiseren van portefeuille- en assetmanagement

Er is nog een tweede reden om er in de zomer op uit te trekken langs het corporatiebezit. De complexstrategieën hebben hun jaarlijkse onderhoud nodig. Zeker in tijden waarin veel in beweging is, moet je nu eenmaal voortdurend bekijken of het beleid voor de wijken en woningen nog actueel is. En wat is er dan mooier om in de zomer alvast je kennis over de complexen te verdiepen met een mooie fietstocht?

Reacties
Categorieën