Levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning is een woning die zo gebouwd is, dat deze geschikt is voor iedere levensfase van een bewoner. Een levensloopbestendige woning groeit als het ware mee met de bewoners. Daarmee wordt voorkomen dat bewoners moeten verhuizen vanwege ouderdom of een beperking. Een ander woord voor levensloopbestendige woning is levensloopgeschikte woning. (Bron: Kenniscentrum Wonen-Zorg)

Voorzieningen in een levensloopbestendige woning

Om tot een levensloopbestendige woning te komen, worden bepaalde voorzieningen aangebracht, die (in een latere levensfase) gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, inloopdouche, bredere deuren of verlaagde drempels. Omdat je dit soort dingen als dertiger (meestal) nog lang niet nodig hebt, zijn ze ‘onzichtbaar voorbereid’. Mocht het dan zo zijn dat je de aanpassingen nodig hebt, kun je ze direct, zonder veel extra moeite of kosten laten plaatsen.

Levensloopbestendig bouwen

Bij levensloopbestendig bouwen worden woningen zo gebouwd dat ze geschikt zijn voor meerdere doelgroepen. Bij levensloopbestendig bouwen gaat het om een combinatie van toegankelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en privacy. Er bestaat geen bindend eisenpakket waar je je aan moet houden als je levensloopbestendig wilt bouwen. Toch zijn er wel een aantal eisenpakketten die een goede richtlijn bieden.

Een landelijk eisenpakket is Woonkeur. Woonkeur richt zich op gebruikskwaliteit, inbraakwerendheid, sociale veiligheid, toegankelijkheid, flexibiliteit en aanpasbaarheid van woningen.

Naast landelijke eisenpakketten bestaan er ook regionale eisenpakketten en werken sommige corporaties met een eigen programma van eisen. (Bron: Kenniscentrum Wonen-Zorg) Een voorbeeld daarvan is het Sterrensysteem in Holland Rijnland.

Marie
Door

Marie

op 05 Aug 2020

Ik had nog niet eerder gehoord over de term 'levensloopbestendige' woningen. Het is een goed initiatief wanneer je nog niet weet hoe lang je zelfstandig in je eigen woning kan blijven wonen. Dit is ook wat de meeste mensen graag zouden willen denk ik.

Reactie plaatsen