Verduurzaming combineren met betaalbaarheid: de volgende stap
Duurzaamheid
Ritske Dankert
Duurzaamheid
01/31/2023
1 min
0

Verduurzaming combineren met betaalbaarheid: de volgende stap

01/31/2023
1 min
0

Het verband is bekend: als je een woning verduurzaamt, daalt de energierekening voor de huurder en daarmee neemt de betaalbaarheid toe. Helemaal waar. Toch valt hier nog wel wat te winnen. In dit artikel meer over hoe je dit effect kunt vergroten door een andere benadering van je verduurzamingsaanpak.


De EFG-aanpak als stap in de goede richting

Veel corporaties verduurzamen op natuurlijke momenten: als je toch al planmatig of mutatieonderhoud doet. Of misschien breng je kleine verbeteringen aan als voor iets anders in de woning moet zijn. 

Met deze methode sorteer je niet altijd het grootste effect, want misschien staan je slechtst geïsoleerde woningen pas later op de rol voor regulier onderhoud. De Nationale Prestatieafspraken zorgen voor een beweging in de goede richting: woningen met energielabel E, F en G worden immers naar voren gehaald. 

Andere woningen eerst verduurzamen voor optimale betaalbaarheid

Maar je kunt een stap verder gaan. In plaats van aan te sluiten bij natuurlijke momenten, kun je ook kijken welke huurders je logischerwijs als eerste zou willen helpen.

Inventariseer in jouw bezit bijvoorbeeld bij welke woningen het gasverbruik hoog is én het inkomen laag. In tegenstelling tot wat ik vaak hoor is deze data voor vrijwel elke corporatie beschikbaar (te maken).

Zo krijg je de complexen in beeld waar de meeste winst is te behalen op zowel duurzaamheid als betaalbaarheid. Vervolgens richt je je proces zo in, dat deze woningen als eerste aan de beurt komen. 

Kijk ook op individueel niveau

Wil je nog een slagje verder gaan? Kijk dan eens naar huurders die in beeld komen vanwege (potentiële) betalingsproblemen. Kun je voor deze huurders iets aan verduurzaming doen, waardoor je meteen de betaalbaarheid verbetert?

Leg bijvoorbeeld (bij eengezinswoningen) al eerder zonnepanelen op het dak. Je kunt ook overwegen om een huurder met betalingsproblemen te laten verhuizen naar een al verduurzaamde woning of naar nieuwbouw. 

 

Van stenen naar mensen

Sluit in ieder geval niet langer standaard aan bij de natuurlijke momenten vanuit het vastgoed. Verleg je blik van de stenen naar de mensen. Begin de verduurzaming bij de huurders waarbij dit voor de betaalbaarheid het meeste oplevert. 


Reacties
Categorieën