Is asset management bij kleine corporaties overbodig?
Asset Management
Ritske Dankert
Asset Management
10/13/2020
2 min
0

Is asset management bij kleine corporaties overbodig?

10/13/2020
2 min
0

Medewerkers van kleinere corporaties geven regelmatig aan dat het professioneel inrichten van asset management bij hen niet nodig is. Want zij weten ten slotte alles wel over hun voorraad. Alles dan nog een keer op papier vastleggen zou daarom overbodig zijn.

Maar klopt dat wel? Weet je écht alles over je voorraad?

In dit artikel laat ik zien waarom je ook als kleinere corporatie baat hebt bij het professioneel inrichten van asset management.

De Corporatiestrateeg heeft bij een aantal kleinere corporaties het asset management geïmplementeerd. Het werd daar al snel duidelijk dat het vaak wat genuanceerder ligt dan je op het eerste gezicht zou denken.

Ontdek alles wat je moet weten over Asset Management bij corporaties in het eboek Asset Management: Essentie en Snelstart.

Goed asset management leidt tot nieuwe inzichten

Het punt is dat veel medewerkers weliswaar dénken dat ze weten hoe de voorraad in elkaar zit, maar dat ze het samen niet altijd eens zijn.

Wanneer je wat dieper gaat doorpraten over de voorraad, en dit onderbouwt met data, ga je je eigen inzichten bijstellen. Dat is precies wat er gebeurt bij goed asset management.

Asset management als legitimering

Daarnaast ontwikkel je met professioneel asset management een goede onderbouwing van je vastgoedkeuzes. Zo ben je beter in staat om vragen van huurders, de gemeente, externe toezichthouders en je eigen RvC te beantwoorden.

Steeds vaker vragen externe toezichthouders of RvC’s naar een betere onderbouwing van je beleid.

Ook wanneer je een probleem hebt met de gemeente of huurdersorganisatie, of je financiële ratio’s de verkeerde kant op gaan, kun je extra vragen krijgen. Dan heb je een probleem als je je beleidskeuzes niet goed kunt uitleggen.

Met professioneel asset management kun je lastige vragen beter beantwoorden. Sterker nog: je kunt dergelijke vragen zelfs vóór zijn.

Ontdek alles wat je moet weten over Asset Management bij corporaties.

Asset management: vind niet zelf het wiel uit

Het is dus zeker geen overbodige luxe om goed asset management in te richten bij een kleine corporatie.

Maar: verspil niet je tijd met uitzoeken hoe je dat precies moet doen of met het verzamelen van data die je misschien niet eens nodig hebt. Die kostbare tijd kun je als kleine corporatie beter besteden aan bijvoorbeeld het contact met de huurders.

Als je het inrichten van asset management goed wil doen, kies dan een beproefde weg die geverifieerd is bij andere corporaties van een vergelijkbare omvang. Kijk naar andere corporaties met professioneel asset management, leer daarvan en vind niet zelf het wiel uit.

Met professioneel opgezet asset management maak je betere keuzes die ten goede komen aan je huurders en kun je als kleine corporatie beter je missie naleven.

Wil je ook met professioneel asset management aan de slag? Word lid van De Corporatiestrateeg. Je krijgt dan toegang tot de juiste kennis en praktische tools om het asset management binnen je eigen corporatie op een professionele en pragmatische manier vorm te geven.

Ontdek alles wat je moet weten over Asset Management bij corporaties in het eboek Asset Management: Essentie en Snelstart.

Reacties
Categorieën