Corporaties: vereenvoudig de wereld, begin bij jezelf
Organisatieontwikkeling
Ritske Dankert
Organisatieontwikkeling
07/20/2021
1 min
0

Corporaties: vereenvoudig de wereld, begin bij jezelf

07/20/2021
1 min
0

Ik hoor corporatiemedewerkers vaak zeggen dat de wereld steeds complexer wordt. Ik wil je uitdagen om die zin uit je vocabulaire te schrappen.

Want de wereld wordt niet complexer. Mensen, organisaties en overheden maken de wereld complexer.

Die hebben dus ook de macht om de wereld weer wat eenvoudiger te maken. Dus ook jij, als individuele medewerker (als mens), en ook jouw corporatie als geheel kunnen daar iets aan doen. 

Daarom roep ik corporaties op: vereenvoudig de wereld, begin bij jezelf!

Lees ook: Vastgoedsturing: 7 praktische tips voor woningcorporaties (PDF).

De ingewikkelde wereld van een corporatie

Hoe complex is de wereld van de corporatiesector nu echt? Een goed voorbeeld is de manier waarop we op dit moment bouwen, onderhouden en nadenken over verduurzaming.

We maken dat ontzettend complex. Er zijn 101 oplossingen, er bestaan allerlei softwaretools en we maken bestekken tot in het kleinste detail, van de kleur van de stenen tot de maat van het slot en de sleutel.

Het kan vaak veel eenvoudiger opgelost worden met een vooraf uitgedachte oplossing die de markt aanbiedt – of die je aan de markt uitvraagt.

Je ziet gelukkig steeds vaker dat op het gebied van nieuwbouw en renovatie complexe dingen eenvoudiger gemaakt worden. Bijvoorbeeld door middel van conceptueel bouwen. Of de Badkamerrenovatie-in-1-dag-challenge van Mitros.

Lees ook: Vastgoedsturing: 7 praktische tips voor woningcorporaties (PDF).

Stap voor stap vereenvoudigen

Waarom is het zo belangrijk om de wereld eenvoudiger te maken?

Door complexe zaken te vereenvoudigen maak je ze beter te begrijpen voor de uitvoering. Als beleidsmaker kun je makkelijker aan de uitvoerende collega’s uitleggen wat de gemaakte keuzes zijn en waarom deze keuzes gemaakt zijn. Ook is zo eenvoudiger te overzien wat het resultaat wordt, en is er minder kans op onbedoelde en onvoorziene neveneffecten. 

Als je in je beleid en je processen zoveel mogelijk vereenvoudigt, heb je bovendien tijd over om goed te kijken naar de uitzonderingen. Zorg ervoor dat 80% volgens een eenvoudig standaardproces gaat. Dan heb je de ruimte en middelen om voor de overige 20% een op maatoplossing te vinden.

Mijn huiswerk voor jou: denk na over wat je in je eigen werk en bij jouw corporatie kunt vereenvoudigen. 

Begin dan met het in de praktijk toepassen van de meest eenvoudige vereenvoudiging. 

Wanneer je dat doet, zul je zien dat je steeds meer dingen aanpakt en met eenvoudigere oplossingen dezelfde of zelfs betere resultaten boekt. Uiteindelijk ga je zelfs ‘complexe’ dingen vereenvoudigen waarvan je niet wist dat het kon!

Lees ook: Vastgoedsturing: 7 praktische tips voor woningcorporaties (PDF).

Reacties
Categorieën