Drie tips voor een duurzame corporatie (interview met Thuisvester)
Duurzaamheid
Ritske Dankert
Duurzaamheid
04/24/2018
1 min
0

Drie tips voor een duurzame corporatie (interview met Thuisvester)

04/24/2018
1 min
0

Thuisvester is een woningcorporatie actief in Midden- en West-Brabant. Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Thuisvester. Niet voor niets wordt de corporatie gezien als een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Pierre Hobbelen is een van de directeur-bestuurders bij deze woningcorporatie.

Wietske Duzijn van De Corporatiestrateeg sprak met hem over verduurzaming. Hoe pakt Thuisvester dit aan? En welke tips heeft Pierre voor woningcorporaties die zoekende zijn?

Thuisvester loopt voorop richting CO2-neutraal

Thuisvester wordt gezien als een voorloper op het gebied van duurzaamheid. De Brabantse corporatie kijkt niet alleen naar de kortetermijndoelstelling (alle woningen gemiddeld op label B in 2021), maar is ook al een tijdje bezig met het realiseren van de lange termijn ambities: in 2050 volledig CO2-neutraal. Dit doet zij door te zorgen dat alle nieuwe sociale huurwoningen nul op de meter zijn en door gasloze nieuwbouwwijken te realiseren. In bestaande woningen focust Thuisvester op het verbeteren van de isolatie en op het duurzaam opwekken van de resterende warmtevraag.

Pierre heeft drie tips over verduurzaming voor zijn collega woningcorporaties.

Tip 1: Pak aan – start nu!

Pierre merkt op dat veel corporaties aan het worstelen zijn:

Waar gaat het heen met de verduurzaming? Welke technieken worden de komende jaren geïntroduceerd? Waar doe ik vandaag de dag goed aan met het oog op de toekomst?

Pierre is van mening dat corporaties zich vooral niet tegen moeten laten houden door deze vragen: “Pak aan, en start met datgene wat je zeker weet. Er zijn genoeg dingen die je nu al wel kunt oppakken.”

Tip 2: Kennisdelen en samenwerken

Bij Thuisvester staat samenwerken hoog in het vaandel. De corporatie heeft diverse samenwerkingsverbanden met gemeenten en medecorporaties in West-Brabant. Zo heeft Thuisvester begin dit jaar een innovatieve samenwerkingsovereenkomst met drie bouwbedrijven getekend voor het versneld verduurzamen van 2000 woningen naar label A voor eind 2020.  “Door samen te werken hoef je niet continu zelf het wiel opnieuw uit te vinden,” vertelt Pierre, “Je moet elkaar daarin ook vertrouwen.

Samenwerken is van groot belang om de stap richting een duurzame toekomst te maken.”

Tip 3: Geef collega-corporaties de ruimte

Tot slot heeft Pierre nog een derde tip: “Houd op met elkaar vertellen dat de ene oplossing beter of slechter is dan de andere.” Pierre doelt hier op het feit dat vele wegen naar Rome leiden. Corporaties moeten elkaar de ruimte geven om elk hun eigen weg naar duurzaamheid in te vullen.

Reacties
Categorieën