Permanente educatie nuttig invullen: 3 tips
Organisatieontwikkeling
Ritske Dankert
Organisatieontwikkeling
05/23/2017
1 min
0

Permanente educatie nuttig invullen: 3 tips

05/23/2017
1 min
0

Ben je het zat om verplicht naar het zoveelste congres te moeten gaan, alleen voor de PE-punten?

Sinds enige tijd zijn ook bestuurders en toezichthouders binnen de corporatiesector verplicht een aantal PE-punten per jaar te halen. Om deze punten te kunnen leveren is er een wildgroei van trainingen en congressen ontstaan. Deze worden echter lang niet altijd als even zinvol ervaren.

Je kunt drie dingen doen om je PE-activiteiten nuttiger te maken voor je dagelijkse werk.

Ga vaker met meerdere mensen naar PE-activiteiten

Binnen de raad is het gemakkelijk om met meerdere personen aan een congres of training deel te nemen. Als directeur zou je dit met een sparringpartner van een vergelijkbare of collega-corporatie kunnen doen.

Het voordeel hiervan is dat je met elkaar kunt napraten over de PE-activiteit en zaken daardoor beter blijven hangen. Ook kun je samen brainstormen over hoe je de opgedane kennis kunt vertalen naar je eigen situatie.

Koppeling aan zelfevaluatie RvC en beoordelingsgesprek bestuurder

Tijdens zowel de zelfevaluatie van de RvC, als het jaarlijkse beoordelingsgesprek met de directeur-bestuurder, wordt geëvalueerd hoe er gewerkt wordt en wat er beter zou kunnen.

Aan de hand hiervan formuleer je verbeterpunten. Een deel daarvan kan ingevuld worden met educatie, en dus PE-activiteiten. Door permanente educatie te koppelen aan de jaarlijkse evaluaties wordt het makkelijker om de cyclus rond te maken: van evalueren, verbeterpunten formuleren, actie ondernemen tot monitoren in hoeverre de verbeterpunten volbracht zijn.

Door de PE-activiteiten te koppelen aan de zelfevaluatie en het beoordelingsgesprek maak je dus zowel de permanente educatie als de zelfevaluatie en het beoordelingsgesprek zelf waardevoller.

Organiseer incompany-trainingen op basis van relevante thema’s

Een laatste manier om meer uit PE-activiteiten te halen is het organiseren van incompany-trainingen. Deze gaan in op thema’s die op dat moment relevant zijn voor je corporatie.

Een extra voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld MT-leden en beleidsmedewerkers zonder PE-verplichting hierbij makkelijk kunnen aanschuiven. Zo raakt een groter deel van de organisatie direct aangesloten op nieuwe kennis.

Wanneer je als corporatie bezig bent met een grote projectontwikkeling kun je bijvoorbeeld een incompany-traject laten verzorgen over de ontwikkelingen in de bouw en in de projectontwikkeling. Wanneer je in de visitatie laag scoorde op governance, zou door middel van incompany-trainingen specifiek aan laag scorende aspecten kunnen werken. En wanneer je voorbereid wilt zijn op het steeds scherper wordende toezicht op vastgoedsturing en asset management, kun je het incompany-traject daarop richten.

Op bovenstaande drie manieren kun je je permanente educatie nuttiger maken dan wanneer je af en toe aan losse activiteiten deelneemt.

Ben je op zoek naar een waardevolle invulling van je PE-punten in de vorm van een seminar of training? Kijk dan ook even in onze agenda.

Reacties
Categorieën