Laat je vastgoed sturen door data

Hoe zorg je ervoor dat je over goede data beschikt? En hoe zet je deze data in bij het maken van keuzes in je vastgoedsturing? Daarover ga ik het met je hebben in dit artikel.

Goede data vergaren die daadwerkelijk sturend is voor je vastgoedkeuzes. Een belangrijke uitdaging waar je als corporatie voor staat.

Onlangs adviseerde ik een corporatie die een dik pak papier met allerlei data had opgeleverd. Hierin stonden diverse cijfers en feiten over de ontwikkeling van een bepaalde wijk in hun werkgebied.

Bijvoorbeeld over het aspect leefbaarheid in de gebouwde omgeving. De vraag van deze corporatie aan mij was: we hebben deze cijfers, maar wat nu? 

Dit is iets dat ik helaas vaak ervaar.

Is data interessant, relevant of sturend?

Wat ik hierboven omschrijf noem ik het eerste stadium van datavolwassenheid. In dit stadium beschik je over veel data die wellicht interessant is. Maar die niet per se relevant is voor de keuzes die je gaat maken. Deze data dient dus niet ter onderbouwing van je keuzes.

Je bent al een stap verder als je data specifiek inzet ter onderbouwing van je keuzes. Op basis van data kun je verschillende scenario’s uitwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpakken van een complex.

Of een ander voorbeeld: in je portefeuillestrategie aangeven dat je meer of minder woningen van een bepaald type nodig hebt. Waarbij de data je laat zien of dit noodzakelijk is.

In dit tweede stadium maak je goede keuzes die je kunt terugleiden op data. Het gevolg is dat je minder algemene data hoeft te verzamelen. Je moet wel meer data ‘op maat’ verzamelen waarmee je jouw keuzes kunt onderbouwen.

In dit stadium steek je energie in het achterhalen van de juiste data. Je bent dan al goed op weg als corporatie.

Ik zou je echter willen uitdagen om nog een stap verder te kijken. Vraag jezelf af hoe je ervoor kunt zorgen dat data daadwerkelijk sturend wordt voor je keuzes.

Laat data nieuwe scenario’s en keuzemogelijkheden aanreiken

Sturende data laat scenario’s zien die je zelf waarschijnlijk niet had kunnen bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld laten bepalen:

  • welke verduurzamingsmaatregelen de meeste CO2 besparen bij een specifiek investeringsbedrag;
  • hoe je huurders zoveel mogelijk geld kunt laten besparen;
  • in welk complexen je de huur kunt verhogen zonder gevolgen voor de betaalbaarheid voor de laagste inkomens.

Er is steeds meer data (en software) die dit mogelijk maakt. En ook voor kleinere corporaties is het steeds vaker van toegevoegde waarde én betaalbaar.

Betere keuzes maken

Je komt tot andere en betere keuzes en resultaten dan wanneer je alleen met collega’s bedenkt welke scenario’s er tot de opties behoren. De data zelf gaat ook meedoen.

Dus:

Zorg ervoor dat je met behulp van software niet alleen data verzamelt die interessant is voor het thema waar je nu mee bezig bent.

Verzamel ook niet alleen data om vooraf vastgestelde scenario’s tegen elkaar af te wegen.

Maar: 

Vergaar data die nieuwe opties aanreikt. Sta open voor nieuwe scenario’s die op basis van data worden aangereikt. 

Zo maak je betere keuzes waarmee je meer maatschappelijk resultaat behaalt, of hetzelfde resultaat maar met minder kosten.

Ik ben ervan overtuigd wanneer je dit goed in de vingers krijgt, het aanzienlijk leuker wordt om vastgoedkeuzes te maken.  Je keuzes worden zo ook beter, het kost minder tijd en levert minder frustratie op.