Waarom je als beleidsmedewerker vaker naar buiten moet
Veel beleidsmakers zitten vaak binnen. Achter hun bureau: waar ze hele interessante rapportages lezen, in vergadering waar ze met relevante partners praten en bij seminars en trainingen die hen helpen om effectiever te werken en nieuwe inspiratie op te doen
Allemaal prima.
Maar toch vergeten deze beleidsmakers iets.
Want: waarom maak je eigenlijk beleid? En voor wie? Veel beleidsmakers vergeten om regelmatig naar buiten te gaan om hun ‘beleidsthema’ zelf te ervaren of hun ‘doelgroep van beleid’ zelf te spreken.
Download hier gratis ons e-boek met 17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid
Ruimtelijk beleid
Is vastgoed, ruimtelijke ontwikkeling of mobiliteit jouw beleidsdomein? Stap regelmatig eens op de fiets en rijd langs locaties waar je aan werkt of (ooit) hebt gewerkt. Praat eens met een voorbijganger over hoe de rotonde, het kruispunt of de nieuwe bebouwing heeft uitgepakt.
Of doe zelf eens een mini-enquête op straat om gewoon eens te horen hoe de ruimte wordt ervaren.
Bij bijvoorbeeld een kruispunt kun je zelf al veel zien: of het veilig is of dat er juist veel (bijna) ongelukken gebeuren. Dit soort kennis kun je weer meenemen naar binnen om je beleid beter te maken.
Wat ook interessant is, is om te kijken bij projecten waar je 10 jaar geleden mee bezig was, Kijk eens hoe jouw beleid 10 jaar na dato heeft uitgepakt. Veel beleidsmedewerkers maken beleid om vervolgens nooit meer naar de resultaten in de praktijk te kijken.
Het is nuttig om dit juist wel te doen.
Het geeft voldoening als je ziet dat dingen gelukt zijn. En als dingen niet zo zijn uitgepakt als gehoopt is het ook een mooie manier om daar weer van te leren.
Download hier gratis ons e-boek met 17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid
Beleid in het sociale domein
Zit je als beleidsmaker in het sociale domein of de zorg?
Ga dan eens in de wachtkamer van een zorginstelling zitten. Kijk mee bij de receptie van het verpleeghuis. Of loop een ministage bij de dagopvang of de voedselbank.
Ook hier geldt: in gesprek komen met mensen (medewerkers, klanten of patiënten) geeft de mooiste inzichten.
In het onderwijs is het nog makkelijker: volg eens een les van een collega. Of loop een dagje mee met het bestuur van een studentenvereniging.
De inspiratie die je hierbij opdoet kun je goed gebruiken bij het maken van nieuw (en beter) beleid.
Download hier gratis ons e-boek met 17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid