De toezichtsbrief van de Autoriteit woningcorporaties (ILT): wat doe je ermee?
25 oktober 2016 
3 min. leestijd

De toezichtsbrief van de Autoriteit woningcorporaties (ILT): wat doe je ermee?

Elk jaar valt hij ook bij jouw corporatie op de mat: de toezichtsbrief van de Autoriteit woningcorporaties. Met in de brief een beoordeling en in de bijlage een aantal financiële ratio’s. Voor jou als beleidsmaker zijn deze ratio’s zeker interessant. In dit artikel leg ik uit waarom.

Download hier al mijn e-boeken over corporatiebeleid.

Ik zal meteen toegeven, als het goed gaat bij jouw corporatie zijn de brieven van de Autoriteit woningcorporaties veelal niet zo spannend. Als er geen opmerkingen of interventies zijn, zijn de brieven zo standaard dat je daar eigenlijk niets mee kunt.

Wat is dan wel interessant?

De financiële ratio’s, in de bijlage, zijn wél bruikbaar voor jou als beleidsmaker. Er zijn drie manier waarop je iets aan de toezichtsbrief kunt hebben.

Ten eerste geeft de toezichtsbrief een beeld van de financiële ruimte die je hebt. Financiële ratio’s over je vermogen en je kasstroom worden hierbij vergeleken met de normen. Aan hoe goed (of slecht) je in de berekening van de Autoriteit scoort op deze ratio’s, kun je zien hoeveel financiële ruimte je hebt.

Een tweede manier om gebruik te maken van de toezichtsbrief, is om te zien hoe je scoort ten opzichte van andere corporaties.

In de toezichtsbrief wordt niet alleen inzichtelijk gemaakt wat je eigen financiële ratio’s en prognoses zijn. Je wordt ook afgezet tegen de normen en het gemiddelde van de corporatiesector als geheel.

Zo kun je je eigen situatie vergelijken met de minimale en maximale normen die door de Autoriteit en het WSW gehanteerd worden. Ook kun je jouw corporatie vergelijken met het sectorgemiddelde.

Download hier al mijn e-boeken over corporatiebeleid.

Een derde reden om de toezichtsbrief goed te lezen, is dat belanghebbenden wellicht met vragen over je financiële situatie zullen komen.

Dat zouden ze in ieder geval moeten doen.

Ook belanghebbenden zoals de gemeente en huurdersorganisaties kunnen jouw corporatie met collega corporaties vergelijken. De toezichtsbrief is immers openbaar.

Om dat heel concreet te maken: het zou zomaar zo kunnen zijn dat de gemeente kijkt welke corporaties binnen het werkgebied goed in de financiële ratio’s zitten en welke minder.

Op basis daarvan kan de gemeente meer gaan vragen aan de ‘rijke’ corporaties bij het maken van prestatieafspraken.

In essentie kun je vier belangrijke financiële ratio’s uit de toezichtsbrief halen.

Twee ratio’s hebben te maken met de kasstromen: de rentedekkingsgraad (ICR) en de schuldverdienratio (DSCR). Deze ratio’s hebben betrekking op de inkomsten en uitgaven van jouw corporatie. Ze maken inzichtelijk of je aan het eind van het jaar genoeg geld over houdt om je leningen en rente af te lossen.

Twee andere ratio’s hebben betrekking op het vermogen: de solvabiliteit en de Loan to Value (LTV). Deze ratio’s geven inzicht in hoeveel geld je leent ten opzichte van je eigen vermogen en de waarde van je woningen.

Wil je meer informatie over deze financiële ratio’s? Bekijk dan de video hieronder. Daarin laat ik je ook zien waar je deze ratio’s in de toezichtsbrief kunt vinden.

Download hier al mijn e-boeken over corporatiebeleid.

Heb je een vraag, opmerking of een aanvullende tip? Laat het hieronder weten.

Reactie plaatsen

Meer artikelen en interviews

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan om elke twee weken onze meest actuele artikelen en interviews over strategie en beleid bij corporaties te ontvangen.

Gratis artikelen ontvangen