Een stagiair inzetten voor je beleidsontwikkeling? 5 tips
Lijkt het je wat om een stagiair te hebben die jou ontlast bij je werk als beleidsmaker? Dan is het zaak te weten hoe je een goede stagiair vindt die een nuttige bijdrage levert aan jouw beleid. In dit artikel 5 tips die ervoor zorgen dat je maximaal profiteert van je stagiair.
Voordelen van een stagiair
Maar wat zijn nu precies de voordelen van het inzetten van een stagiair? Wanneer je een goede stagiair weet te vinden kan deze jou ontlasten en werkzaamheden uitvoeren waar je zelf nooit aan toekomt. Voorbeelden zijn het schrijven, ontwikkelen, doorontwikkelen of het monitoren van jouw beleid.
Daarnaast is het ook gewoon heel leuk om jonge mensen te begeleiden die met hun studie bezig zijn en enthousiast zijn over het vakgebied waar jij ook in zit.
Verder levert het je nieuwe inspiratie op: een stagiair heeft een hele andere kijk op je vakgebied dan jij vanuit jouw achtergrond en ervaring.
Het is dus hoe dan ook een aanrader om af en toe een stageplek aan te bieden.
Bij het aanbieden van een stageplaats is het belangrijk op een aantal zaken te letten. Zo voorkom je dat het een stage wordt waar jij als beleidsmedewerker niks aan hebt. En waar de stagiair zelf ook niet blij van wordt.
Tip 1: afgebakend onderwerp
Kies een afgebakend onderwerp waarvoor je een stagiair wilt vinden. Zorg ervoor dat het heel duidelijk is wat het eindresultaat van de stage moet zijn.
Let er daarbij op dat het eindresultaat haalbaar is binnen de periode waarin de stage loopt (meestal drie tot zes maanden), en binnen de randvoorwaarde dat een stagiair vaak ook opdrachten vanuit de opleiding moet uitvoeren en natuurlijk graag mee wil kijken met jou en je collega’s.
Tip 2: voeg een onderzoekselement toe
Voeg altijd een onderzoekselement toe aan de stageomschrijving. Voor de meeste opleidingen is dit vereist.
Zonder onderzoek sluit je dus veel potentiële stagiairs op voorhand uit.
Wil je geen onderzoek door de stagiair laten uitvoeren? Ga dan voor een combinatie van een stage en bijvoorbeeld een afstudeerscriptie. Een stagiair kan dan parttime stagelopen en de rest van zijn tijd aan de scriptie besteden.
Tip 3: heb de juiste verwachtingen
Vroeger (toen jij en ik nog studeerden) was alles beter. Voorkom daarom dat je te hoge verwachtingen hebt van een stagiair.
Verwacht niet dat diegene al op hetzelfde niveau werk zal doen als jij zelf. En verwacht ook niet dat diegene op exact dezelfde manier werkt als jij toen jij studeerde of zelf stage liep.
Tip 4: start op tijd met zoeken
De beste studenten zijn vaak al ver voor de stageperiode op zoek naar een goede stageplek. Wanneer je vlak voor de stageperiode nog op zoek moet naar een stagiair, dan zijn er al veel studenten die een stageplek hebben. Begin daarom op tijd met zoeken.
De meeste studenten beginnen met stage lopen in februari of in september. Begin drie à vier maanden voor die periode met het zoeken van een goede stagiair. Dan vis je niet achter het net.
Goede kanalen om een stagiair te vinden zijn contactpersonen van de opleidingen die relevant zijn voor jouw vakgebied. Daarnaast kun je kijken naar Facebookgroepen die rondom deze opleidingen zijn aangemaakt. En je kunt je vacature publiceren via vacaturesites die zich richten op studenten of zelfs specifiek op stages voor studenten.
Tip 5: laat je stagiair leren van de vorige stage
Heb je eenmaal een stagiair gevonden?
Laat diegene dan een stappenplan van de werkzaamheden maken voor de volgende stagiair.
Zeker wanneer er terugkerende activiteiten zijn, is het heel handig om een duidelijk stappenplan te hebben. Maar ook voor eenmalige activiteiten zoals een evaluatieonderzoek zou globaal beschreven kunnen worden hoe het doen van onderzoek binnen jouw organisatie het beste aangepakt kan worden.
Met een goed stappenplan wordt het voor de volgende stagiair nog eenvoudiger om een goede bijdrage te leveren aan jouw beleid. En het bespaart je kostbare begeleidingstijd.
Wil je tips over het schrijven van beleid altijd bij de hand hebben? Download dan het e-boek “17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid” (PDF).