De snelste weg naar een soepele uitvoering van je beleid

Wanneer je echt een succesvol beleidsmaker wil worden, is de uitvoering van je beleid heel belangrijk. Zonder gedegen uitvoering belandt jouw beleid waarschijnlijk in een la, zonder veel resultaat op te leveren.

Om als beleidsmaker goed met de uitvoerders te kunnen overleggen en ervoor te zorgen dat zij met jou meedenken, moet je natuurlijk een goede relatie met jouw uitvoerders opbouwen.

Hoe voorkom je dat je wordt gezien als iemand die alleen maar beleid over de schutting komt gooien?


Wil je tips over het schrijven van beleid altijd bij de hand hebben? Download dan het e-boek “17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid” (PDF).

Wie voert jouw beleid straks uit?

Uitvoerders hebben vaak kennis over de kans van slagen van nieuw beleid en hebben daar ook een mening over. Tegelijkertijd willen ze graag sturing vanuit het beleid.

Voor een soepele uitvoering is het van levensbelang om de uitvoerders van jouw beleid door en door te kennen.

Succesvolle beleidsmakers weten wat hun uitvoerders doen. Ze lopen af en toe mee, bijvoorbeeld met huisbezoeken en andere afspraken. Of ze nemen naast een uitvoerder plaats achter het loket.

Meelopen met uitvoerders, wat levert het op?

Als beleidsmaker levert het meelopen je drie dingen op.

Ten eerste krijg je heel veel kennis over hoe jouw beleid wordt uitgevoerd, en hoe het soms ook niet wordt uitgevoerd. Soms kennen uitvoerders jouw beleid helemaal niet, of hebben ze het anders geïnterpreteerd.

Daarnaast zie je soms ook dat jouw beleid in de praktijk niet zo’n goed idee is, als het op papier leek.

Je leert dus niet alleen veel over het proces, maar ook over de inhoud.

En misschien wel het belangrijkste: meelopen levert je ontzettend veel goodwill op bij uitvoerders: eindelijk eens iemand die zich voor hun werk interesseert!

Wil je tips over het schrijven van beleid altijd bij de hand hebben? Download dan het e-boek “17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid” (PDF).

Loop eens een dagje mee

Zelf heb ik de voordelen van meelopen ervaren toen ik voor een gemeente een verordening actualiseerde.

Als eerste ben ik gaan kijken bij de mensen achter het loket. Welke aanvragen kwamen het meeste voor? Waar waren zij veel tijd mee kwijt, en welke zaken waren minder tijdsintensief? Met dit soort vragen kon ik veel informatie krijgen over waar ik in de verordening veel aandacht aan moest besteden.

Maar het leverde me nog iets op. 

De uitvoerders aan het loket waren namelijk helemaal niet gewend dat beleidsmakers zoveel belangstelling toonden voor hun werk. Ze vonden dat zo leuk, dat ze mij vervolgens ook regelmatig kwamen opzoeken.

Zo hoorde ik over hun werkwijzen (niet allemaal zoals in de verordening voorzien) en hun twijfels over lopende aanvragen (waarbij ik ze kon helpen conform (de geest van) de verordening te handelen).

De moraal van dit verhaal?

Als ik je één tip mag geven over implementatie van beleid, dan zou ik zeggen: ga het gesprek aan met jouw uitvoerders. Je hoort dan over problemen en onmogelijkheden in de uitvoering en over goede ideeën voor je beleid. Het geeft je de mogelijkheid waar nodig bij te sturen en het levert je enorm veel goodwill en vertrouwen op.

Wil je tips over het schrijven van beleid altijd bij de hand hebben? Download dan het e-boek “17 schrijftips voor leesbaar en overtuigend beleid” (PDF).