Huurbeleid maken zonder wetboek op schoot
Het is belangrijk om je huurbeleid regelmatig te actualiseren. Je moet inzicht hebben in wat je beleid voor je huurders in je werkgebied betekent op het gebied van betaalbaarheid.
Daarnaast wil je weten wat je huurinkomsten nu en in de toekomst zijn. Alleen dan kun je bepalen welke investeringen je kunt doen op het gebied van nieuwbouw, verduurzaming, levensloopgeschiktheid, etc.
Zoom eerst uit: wat is nodig voor betaalbaar wonen?
Een valkuil bij het maken van huurbeleid is om meteen naar het wetboek te grijpen: wat staat er in de regelgeving, wat mag er wel en niet en waar moet ik me aan houden? Als je jezelf eerst dit soort vragen gaat stellen, dan kom je meteen in een krappe mal terecht. En zo laat je veel mogelijkheden meteen buiten beschouwing.
Mijn tip is om het wetboek aan de kant te leggen en eerst uit te zoomen.
Neem betaalbaarheid. Wat heb je op dit gebied eigenlijk nodig? Wat past bij het inkomen van je huurders? Zowel op het niveau van alle huurders, maar misschien ook op het gebied van speciale arrangementen voor huurders met (potentiële) betalingsproblemen.
Hoe speel je in op de betaalbaarheid met je huurbeleid? Wat zou je daarin willen, los van wet- en regelgeving? Welke rol vind je dat je hierin als corporatie hebt? Denk daar eerst eens over na.
Balanceren tussen investeren en betaalbaarheid
Bedenk ook wat je als corporatie op financieel gebied nodig hebt om langjarig aan de opgaven te kunnen voldoen. Denk aan nieuwbouw of aan verduurzaming. En hoe behoud je daarbij de balans met de betaalbaarheid van het huidige bezit? Bekijk eerst eens hoe jouw ideale plaatje eruit zou zien.
Heb je dit ideale scenario geschetst, dan mogen de juristen de kamer weer binnenkomen. Pas dan ga je kijken hoe het zit met de juridische haalbaarheid. En de kunst is dan natuurlijk om zo dicht mogelijk bij het ideaalbeeld te blijven.
Juridische ruimte maximaal inzetten
Op deze manier weet je wat je wilt en zoek je de mogelijkheden binnen de wet- en regelgeving actief op. Stel dat er in de toekomst meer juridische ruimte komt, dan heb je meteen een goed kompas om te bepalen hoe je daarmee om wilt gaan. Je weet dan al hoe je die extra ruimte zou willen invullen in je huurbeleid.
Dus sta je op het punt om je huurbeleid te actualiseren? Laat het wetboek dan nog even in de kast. Zoom eerst uit, schets je ideale scenario en kijk pas tot slot naar de juridische haalbaarheid.