De '"derde succesfactor" van verduurzaming (interview met Anke van Hal)
Corporaties richten zich bij verduurzaming vaak op de technische en de financiële kant. Volgens Anke van Hal, professor Sustainable Building & Development aan de Nyenrode Business Universiteit, is er nog een derde belangrijke, maar vaak onderbelichte, factor in het spel: de menselijke factor.
Wietske Duzijn van de Corporatiestrateeg sprak Anke over deze derde onderbelichte succesfactor van verduurzaming. Anke vertelt over hoe ze vanuit haar rol als professor een bijdrage levert aan de verduurzaming en welke impact woningcorporaties hier kunnen hebben. Tot slot geeft Anke een tip aan woningcorporaties die aan het begin van het verduurzamingstraject staan, en vertelt ze over haar lezing op het seminar Duurzaamheid op 7 juni 2018.
‘Met z’n allen kom je wel tot een oplossing’
Volgens Anke zijn corporaties één van de vele spelers die impact kunnen maken op de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad: “Daarbij denk ik dat samenwerking heel belangrijk is. Corporaties moeten heel nauw samenwerken met gemeenten, om zo ook bewoners mee te krijgen.”
Gemeenten en corporaties streven immers beide hetzelfde doel na. Gemeenten willen in 2050 volledig energieneutraal, corporaties willen over twee jaar al hun gehele woningbestand op Label B hebben.
Anke is ervan overtuigd dat je met z’n allen wel tot een oplossing komt: “Dat betekent wel dat we de handen ineen moeten slaan en de dat we de opgave serieus moeten nemen.”
Zoek de route die past bij jouw corporatie
Voor corporaties die aan het begin van het verduurzamingstraject staan, heeft Anke de volgende tip: “Begin niet zomaar, verdiep je eerst goed in wat er al gedaan is. Zoek de route die past bij jouw corporatie.”
Volgens Anke is het belangrijk om te weten wat er (verder) speelt in de wijken die je aan wilt pakken. Je kunt mensen het bericht sturen dat ze van het gas af moeten en dat hen dat duizenden euro’s extra gaat kosten. Maar als blijkt dat die mensen in die wijk elke maand worstelen met overleven, is dit niet de manier hoe je ze meekrijgt.
Over Anke van Hal
Bij Anke is verduurzaming er met de paplepel ingegoten: “Ik ben al heel vroeg in aanraking gekomen met het thema. Zolang als ik me herinner ben ik ermee bezig,” vertelt ze.
Haar vader was, vanuit zijn werk bij een energiebedrijf, betrokken bij de eerste energieprojecten in omgeving Rotterdam. Anke nam zijn enthousiasme over de bouwsector over en ging Bouwkunde studeren, met het idee om architect te worden.
Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met hoogleraar Kees Duijvestein, die zich bezighield met ‘milieutechnisch ontwerpen’. Al tijdens haar studie ging ze bij zijn bureau werken. Zo rolde ze in de wereld van verduurzaming in de bouwsector.
Anke was eerder ook professor op de TU Delft. Hier staat ze voor een heel ander ‘publiek’, namelijk een nieuwe generatie bouwkundigen: “Ik probeer ze enthousiast te maken voor de aanpak van de bestaande woningvoorraad.”
Op dit moment werkt Anke van Hal als professor Sustainable Building & Development aan de Nyenrode Business Universiteit. Vanuit die rol is ze direct betrokken bij de verduurzaming van bestaande woningvoorraad. Anke: “Nyenrode is heel praktijkgericht. Het is een universiteit die is opgericht ‘voor het bedrijfsleven, door het bedrijfsleven’. Het leuke is dat we daardoor onderzoek doen samen met het bedrijfsleven en dat ik les mag geven aan mensen die in de praktijk werkzaam zijn.”
Snel energiewinst halen is niet de oplossing
In Toronto, waar Anke een tijd heeft gewoond, trekken social workers en mensen die zich bezighouden met de technische energieopgave heel nauw met elkaar op: “Dan blijkt dat er heel veel win-wins te halen zijn,” vertelt Anke.
Zomaar verduurzamingsmaatregelen over mensen uitrollen om snel je doelen te behalen, is dan ook niet de oplossing volgens Anke:
“Als je het probleem versimpelt en alleen zo snel mogelijk de energiedoelstellingen wil halen, is de kans dat het gaat lukken een stuk kleiner. Je kunt beter accepteren dat de opgave complex is, maar dat je wel met mensen aan de slag gaat zodat je het mes aan veel kanten kunt laten snijden.”
Kortom: je moet je als corporatie vooral niet alleen op de technische en financiële kant focussen, maar juist ook op de warme, sociale kant.
Anke: “Op het moment dat je je enkel richt op de techniek en op het geld, is de kans dat het gaat lukken klein. Als je kunt zorgen dat mensen er echt beter van worden, wordt het probleem ingewikkelder, maar bereik je eerder je doelen is de kans op succes veel groter.”