Passiefhuis

Een passiefhuis is een gebouw waarin zo min mogelijk warmteverliezen zijn door zeer goede isolatie, een grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via het ventilatiesysteem. De term ‘passief’ wordt gebruikt omdat een passiefhuis niet het gehele jaar actief hoeft worden verwarmd door verwarmingssystemen. (Bron: Passief Bouwen.nl)
Download hier al mijn e-boeken over corporatiebeleid.

Het passiefhuis concept

De energiebehoefte van een passiefhuis ligt ongeveer vier keer lager dan een gemiddelde woning. Om dit te bereiken bestaan er een aantal eisen aan een passiefhuis. (Bron: DuurzaamThuis.nl)
  • Optimale isolatie
  • Warmteterugwinning
  • Efficiënte benutting van de zon
  • Luchtdicht bouwen
  • Drievoudig glas
  • Gebruik van balansventilatie

In een passiefhuis wordt nauwelijks gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie. Men denkt daarom vaak dat ramen niet open kunnen of mogen in een passiefhuis, maar dit is een misverstand.

Het passiefhuis certificaat

Voordat een huis officieel een passiefhuis is, moet de Stichting PassiefBouwen het keurmerk PassiefBouwenKeur afgeven. De stichting beoordeelt woningen daarbij onder andere met behulp van het PHPP-programma. Dit controle- en ontwerpinstrument berekent de jaarlijkse warmtevraag, het primaire energieverbruik en de koelbehoefte.

Om het passiefhuis certificaat te ontvangen, moet een aan een aantal eisen worden voldaan. De totale verwarmingsbehoefte mag bijvoorbeeld 15 kWh/m2 per jaar bedragen en de overhittingsgraad mag maximaal 10% boven de 25°C liggen. (Bron: Passief Bouwen.nl)
Download hier al mijn e-boeken over corporatiebeleid.
Reactie plaatsen