Energienotanul

Energienotanul (afgekort ENN) wordt gebruikt voor woningen die aan het einde van het jaar een energierekening van 0 euro hebben. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de kosten van het totale energieverbruik, maar ook naar de kosten voor vastrecht inclusief de teruggave van de energiebelasting. (Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Kom naar het seminar ‘Duurzaamheid, de route naar CO2 neutraal’ op 7 juni 2018.

Het verschil tussen ENN en NOM

Vaak wordt een ENN woning verward met een Nul op de meter (NOM) woning. Er is echter wel verschil tussen deze twee soorten duurzame woningen.

Een NOM-woning heeft op jaarbasis een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. Om dit uit te rekenen wordt gekeken naar het totale energieverbruik (zowel gebouwgebonden als gebruikersgebonden), minus de opbrengst van duurzame bronnen. (Bron: Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland)

Bij een NOM-woning moet je nog wel kosten betalen voor het netbeheer, de zogenaamde vastrechtkosten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Heffingskorting Energie. Deze heffingskorting is echter hoger dan de kosten aan de netbeheerder en daarom krijgt een bewoner jaarlijks een bedrag terug.

Bij Energienota nul woningen staat niet (per se) de energiemeter, maar de energienota aan het einde van het jaar op 0 (euro). Dit is inclusief het vastrecht en de heffingskorting.
Kom naar het seminar ‘Duurzaamheid, de route naar CO2 neutraal’ op 7 juni 2018.
Reactie plaatsen