Betaalbaarheid wonen onder druk: wat nu?
09 februari 2015 
0 min. leestijd

Betaalbaarheid wonen onder druk: wat nu?

De betaalbaarheid van sociale huurwoningen staat onder druk. Vooral in grote en middelgrote steden bestaat het risico dat steeds meer huurders hun woning niet meer kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van De Corporatiestrateeg.

Corporaties in gemeenten met een top 10 notering moeten snel actie ondernemen. “Alleen door huurwoningen optimaal toe te wijzen aan lage inkomensgroepen en samen met de gemeente meer goedkope huurwoningen beschikbaar te stellen kunnen de risico’s worden beperkt” stelt onderzoeker Ritske Dankert.

Alle belangrijke cijfers voor je huurbeleid op een rij (PDF).

De top 10 van gemeenten met de hoogste risico’s op betaalbaarheidsproblemen ziet er als volgt uit:

1.Den Haag
2.Zandvoort
3.Roermond
4.Enschede
5.Nijmegen
6.Heerlen
7.Rotterdam
8.Kerkrade
9.Hilversum
10.Lelystad

Corporaties maken zich al langer zorgen over de betaalbaarheid. Door de huurverhogingen van de afgelopen jaren komen steeds meer huurders financieel in de knel. Een oplossing is volgens De Corporatiestrateeg om de huren beter af te stemmen op de inkomens van de bewoners. Mensen met een hoger inkomen gaan dan meer betalen dan huishoudens met een lager inkomen. Er zijn inmiddels al corporaties die hun huurverhoging bevriezen of zelfs de huren verlagen.

Alle belangrijke cijfers voor je huurbeleid op een rij (PDF).

Reactie plaatsen

Meer artikelen en interviews

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan om elke twee weken onze meest actuele artikelen en interviews over strategie en beleid bij corporaties te ontvangen.

Gratis artikelen ontvangen