Ben jij een steenfluisteraar?
Een tijdje geleden sprak ik met een beleidsmedewerker van een corporatie over hun wensportefeuille. Op een gegeven moment hadden we het over de manier waarop je keuzes maakt over je vastgoed. Is daarbij de technische staat doorslaggevend? Of kijk je vooral naar de ontwikkeling van je doelgroep en financiële aspecten?
Als antwoord op deze vraag vertrouwde de beleidsmedewerker mij toe dat er zich onder haar collega’s veel ‘steenfluisteraars’ bevonden. Maar wat is dat, een ‘steenfluisteraar’?
De steenfluisteraar op zijn best
Een steenfluisteraar is een corporatiemedewerker die alles weet van het vastgoed. Bijvoorbeeld wat het bouwjaar van elke woning is. Ze weten hoe er destijds werd gebouwd en tot welke complicaties dat nu leidt bij het onderhoud.
Een steenfluisteraar weet verder alles over de mogelijkheden om energie te besparen. En vaak ook waarom de energie-index lang niet alles zegt over het feitelijke energieverbruik. En steenfluisteraars weten als de beste welke aannemers je wel en niet bij nieuwbouw, renovatie en onderhoud moet betrekken.
De steenfluisteraar is kortom op zijn best als hij zich mag bezighouden met het vastgoed van de corporatie.
De andere kant van de medaille
Het is natuurlijk heel goed dat er steenfluisteraars zijn. Maar er is ook een andere kant van de medaille. De bewoners die in een woning wonen: daar kan een steenfluisteraar niet zo veel mee.
Natuurlijk: het is mooi als bewoners dankbaar gebruik maken van de woningen die er zijn. Maar de wensen van woningzoekenden over 10 jaar? Dat is voor een steenfluisteraar een ver-van-zijn-bed show.
Ook de financiën rondom vastgoed spelen in de wereld van de steenfluisteraars geen hoofdrol. Hij kan wel hele verhalen vertellen over hoe subsidiestromen in het verleden hebben geleid tot weeffouten in bouwstromen. En dat er daardoor tot op de dag van vandaag problemen zijn met bijvoorbeeld isolering en houtrot.
Maar welk financieel rendement je maakt op een woning: daar houden steenfluisteraars zich liever verre van.
Ben jij een steenfluisteraar?
Nu is de vraag natuurlijk: Kom jij ze weleens tegen: steenfluisteraars? Of ben je er misschien zelf een?
En vergeet niet, het is goed dat steenfluisteraars er zijn. Maar wanneer er, zoals bij de corporaties waar ik voor het eerst van dit begrip hoorde, te veel steenfluisteraars onder je collega’s zijn kan dat problemen opleveren.
Je zult dan merken dat de wensen van (toekomstige) bewoners en de financiële prestaties bij afwegingen over het vastgoed het onderspit delven. En dat wil je niet, ook niet als steenfluisteraar.
Ben jij een steenfluisteraar?